Поколения от Военновъздушните сили се срещнаха преди празника

Pan.bg 10 окт 2019 | 11:39 views (312) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Действащи и от запаса генерали и офицери, както и десетки ученици и студенти, бяха поздравени от председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, командира на ВВС генеерал-майор Цанко Стойков и председателя на фондация „Български ВВС“ бригаден генерал от запаса Спас Спасов.

Среща на поколенията във ВВС се проведе вчера във Военна академия „Георги С. Раковски“. Тя бе посветена на предстоящия празник на ВВС – 16 октомври, 60 години от създаването на катедра „ВВС и ПВО“ в академията и 15 години членство на България в НАТО. Организатори бяха Командването на ВВС, фондация „Български ВВС“ и Военната академия.

Различните поколения във ВВС сме единни в това, в което вярваме, посочи в приветствието си председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. Вярваме, продължи той, че заедно можем да направим нещо добро и за авиацията, и за защитата на Родината. Той поздрави всички по повод успешните усилия за възстановяване на ВВВУ „Г. Бенковски“ и подчерта значимостта на подписания договор със САЩ за придобиване на нови изтребители Ф-16.

Първопроходците в нашето въздухоплаване ни завещаха в мирно и във военно време да пазим въздушния суверенитет на Родината, каза командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Този завет, посочи той, стана верую на всички поколения във военната авиация, зенитно-ракетните и радиотехническите войски, свързочните и логистичните специалисти. Мой основен приоритет, като командир, заяви генералът, е изграждането и развитието на съвременни, технологични и модерни ВВС, за което работим заедно. Първата ни задача, каза още той, е да съхраним хората и да привлечем нови, за да осигурим приемственост.

Бригаден генерал от запаса Спас Спасов, председател на фондация „Български ВВС“, прочете поздравителен адрес от генерал-майор от запаса Иван Парапунов, бивш ръководител на организацията. От името на най-младото поколение говори старши лейтенант Николай Байчев, пилот на Бел-206 от авиобаза Крумово. Той благодари на всички, които са дали живота си за развитието на ВВС и обеща да продължи тяхното дело.

Бригаден генерал от запаса Спасов връчи сертификати и плакети във връзка с успешно поразените мишени на тазгодишните зенитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла“. С тях бяха удостоени генерал-майор Цанко Стойков, командирът на Първа зенитно-ракетна база полковник Валери Ценов и командирът на 6-и зенитно-ракетен дивизион подполковник Светослав Василев. За заслуги към ВВС плакети на фондацията получиха генералите
от запаса Константин Попов, Михо Михов и Стефан Попов, както и Боянка Кънева от РУО в София. Полковник от запаса проф. Димитър Недялков представи най-новата си книга „Въздушният компонент на Царство България през Първата световна война“.

В срещата, освен действащи и запасни генерали и офицери, участваха десетки ученици и студенти. Съобщено бе, че на 15 октомври в ЦВК ще се проведе среща на генерал-майор Цанко Стойков с ветраните от ВВС. На празника на ВВС – 16 октомври, от 10 ч., ще има ритуал с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца в София, а след това тържетвено събрание в театър „Българска армия“.

По-рано днес Военна академия „Г. С. Раковски“ бе домакин на научната конференция на тема „Въздушен суверенитет и единно европейско въздушно пространство”. Командно-преподавателският състав на Военната академия, слушателите и студентите почетоха паметта на Георги Раковски – титан на българското национално-освободително движение и пръв военен теоретик. Тържественият ритуал бе по повод 152-ата годишнина от смъртта на патрона на академията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка