Норвегия отказа да се включи в програмата на САЩ за ПРО

Pan.bg 11 окт 2019 | 10:08 views (392) commentaries(0)
img Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов
newsinenglish.no

Само седмици преди тържествено да се отбележи освобождаването през 1944 г. на област Финмарк от нациската окупация, извършено от тогавашния съветска армия, правителството на Норвегия направи ‘подарък‘ към Русия - Осло се отказа да се включи във разработваната от САЩ и подкрепена от НАТО програма за ПРО (противоракетна отбрана).

Норвегия бе под натиск от страна на САЩ и съюзниците си от НАТО да приеме на своя територия компоненти от системата за ПРО. Русия разглежда разполагането в Европа на част от системата за ПРО на САЩ като провокация.

След така наречената „по-разширена оценка на политиката по сигурност, правителството в Осло оповести, че въпреки значителни увеличения бюджет за отбрана за 2020 г. поради нарастващата военна активност на Русия в Арктика,то няма да пристъпи към придобиването или разполагане на РЛС и ракетни комплекси за ПРО.

Или както писа ежедневникът Klassekampen, Норвегия е била поставна пред дилалемата да вземе трудно решение – от една страна е най-големият й съюзник (САЩ), а отдръгата – мощният й съсед Русия, която изрази силно недоволство от разполагането на компоненти от системата за ПРО в Румъния и Полша.

По-късно този месец руският външен министър Лавров ще посети Норвегия за отбелязване на 75-та годишнина от освобождаването на Финмарк, когато съветските войски пресякоха северната граница на Норвегия и принудиха нациските сили на Германия да се изтеглят. Населението на Финмарк остава благодарно и желае да има добри отношения с руските си съседи. На тържествените мероприятия ще присъстват крал V, премиерътЕрна Солберг и норвежкият минисртър на външните работиИне Ериксън Сорейде.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка