Поколения от Военновъздушните сили се срещнаха преди празника

Pan.bg 11 окт 2019 | 11:37 views (351) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Действащи и от запаса генерали и офицери, както и десетки ученици и студенти, бяха поздравени от председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, командира на ВВС генеерал-майор Цанко Стойков и председателя на фондация „Български ВВС“ бригаден генерал от запаса Спас Спасов.

Среща на поколенията във ВВС се проведе в сряда във Военна академия „Георги С. Раковски“. Тя бе посветена на предстоящия празник на ВВС – 16 октомври, 60 години от създаването на катедра „ВВС и ПВО“ в академията и 15 години членство на България в НАТО. Организатори бяха Командването на ВВС, фондация „Български ВВС“ и Военната академия.

Различните поколения във ВВС сме единни в това, в което вярваме, посочи в приветствието си председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. Вярваме, продължи той, че заедно можем да направим нещо добро и за авиацията, и за защитата на Родината. Той поздрави всички по повод успешните усилия за възстановяване на ВВВУ „Г. Бенковски“ и подчерта значимостта на подписания договор със САЩ за придобиване на нови изтребители Ф-16.

Първопроходците в нашето въздухоплаване ни завещаха в мирно и във военно време да пазим въздушния суверенитет на Родината, каза командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Този завет, посочи той, стана верую на всички поколения във военната авиация, зенитно-ракетните и радиотехническите войски, свързочните и логистичните специалисти. Мой основен приоритет, като командир, заяви генералът, е изграждането и развитието на съвременни, технологични и модерни ВВС, за което работим заедно. Първата ни задача, каза още той, е да съхраним хората и да привлечем нови, за да осигурим приемственост.

Бригаден генерал от запаса Спас Спасов, председател на фондация „Български ВВС“, прочете поздравителен адрес от генерал-майор от запаса Иван Парапунов, бивш ръководител на организацията. От името на най-младото поколение говори старши лейтенант Николай Бoйчев, пилот на Бел-206 от авиобаза Крумово. Той благодари на всички, които са дали живота си за развитието на ВВС и обеща да продължи тяхното дело.

Бригаден генерал от запаса Спасов връчи сертификати и плакети във връзка с успешно поразените мишени на тазгодишните зенитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла“. С тях бяха удостоени генерал-майор Цанко Стойков, командирът на Първа зенитно-ракетна база полковник Валери Ценов и командирът на 6-и зенитно-ракетен дивизион подполковник Светослав Василев. За заслуги към ВВС плакети на фондацията получиха
генералите от запаса Константин Попов, Михо Михов и Стефан Попов, както и Боянка Кънева от РУО в София. Полковник от запаса проф. Димитър Недялков представи най-новата си книга „Въздушният компонент на Царство България през Първата световна война“.

В срещата, освен действащи и запасни генерали и офицери, участваха десетки ученици и студенти. Съобщено бе, че на 15 октомври в ЦВК ще се проведе среща на генерал-майор Цанко Стойков с ветраните от ВВС. На празника на ВВС – 16 октомври, от 10 ч., ще има ритуал с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца в София, а след това тържетвено събрание в театър „Българска армия“.

По-рано днес Военна академия „Г. С. Раковски“ бе домакин на научната конференция на тема „Въздушен суверенитет и единно европейско въздушно пространство”. Командно-преподавателският състав на Военната академия, слушателите и студентите почетоха паметта на Георги Раковски – титан на българското национално-освободително движение и пръв военен теоретик. Тържественият ритуал бе по повод 152-ата годишнина от смъртта на патрона на академията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка