Форум за въздушния суверенитет във Военната академия

Pan.bg 12 окт 2019 | 13:12 views (451) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Венцислав Жеков

Преди празника на ВВС военнослужещи обсъдиха перспективите пред войските

Празникът на ВВС – 16 октомври, 60 години от създаването на катедра „ВВС и ПВО“ при Военна академия „Г.С.Раковски“ и 15 години членство на България в НАТО са поводите академията, съвместно с фондация „Български ВВС“, да организира научна конференция „Въздушният суверенитет и единно европейско въздушно пространство“.

„За мен е удоволствие военната академия да домакинства това събитие, което по традиция се провежда при нас, в навечерието на празника на Военновъздушните сили. Въпреки бурните времена и трансформациите, които е претърпяла академията, катедра „ВВС и ПВО“ е съхранена през годините и продължава да се развива, благодарение на целия състав, който работи там – изключително подготвени офицери и цивилни служители“, подчерта в приветствието си началникът на Военна академия генерал-майор д-р Груди Ангелов.
По думите му, поводите за провеждане на конференцията са от особено голямо значение. „Съвместимостта е изключително важна. Наред с всички въпроси, свързани с ВВС и ПВО, конференцията разглежда и въпросите за сигурността“, каза още началникът на Военна академия.
Основният доклад на тема „Въздушен суверенитет. Правни норми“ беше представен от полковник доц. д-р Петър Христов – началник на катедра „ВВС и ПВО“–ВА. В програмния комитет на конференцията бяха включени освен началникът на ВА и началникът на катедрата, също и бригаден генерал о.р. Спас Спасов, полковник доц. д-р Димитър Ташков и полковник доц. д-р Димитър Караджинов.
Сред основните тематични направления на форума бяха: сигурност и отбрана, организация и управление на Въоръжените сили, психология, автоматизирани системи за обработка на информацията и управление, икономически растеж, инвестиции и иновации, както и социални и институционални проблеми.

Почит към патрона Раковски

Изминаха 152 г. от кончината на патрона на Военна академия „Г.С.Раковски“. По този повод, малко преди конференцията, в храма при висшето военно училище беше отслужена панихида от свещеника в институцията, полковник от запаса отец Йордан Божилов. Той припомни, че трябва да се молим за душата на починалия идеолог на национално-освободителното ни движение, за да се приближава тя все повече до Божествените селения и да ползваме примера, който той ни е завещал.
Цветя бяха поднесени пред паметника на Георги Раковски в района на академията от името на председателя на Комисията по отбрана при 44-то Народно събрание Константин Попов
и от личния състав на училището.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка