Как американски изтребител сваля сам себе си

Pan.bg 13 окт 2019 | 10:42 views (4254) commentaries(2)
img
blitz.bg


Единият снаряд е ударил фенера на пилотската кабина, а другият е попаднал в двигателя

На 21 септември 1956 година се случва уникален случай в историята на бойната авиация: изтребител на ВВС на САЩ F11F “Тигър” се прострелва сам себе си с 20 милиметрово оръдие.

След триумфа в небето на Корея на съветския околозвуков изтребител МиГ-15 със стреловидно крило, стана ясно, че ерата на “правокрилите” наближава: класическият самолет не може да издържи на конкуренцията с новите, по-бързи и маневрени, пише "Поглед инфо".

Командването на ВВС на САЩ изисква конструкторите да създадат достоен противник на МиГ-15 и такъв самолет е построен. Оказа се много бърз, дори прекалено.

При форсаж турбореактивният двигател Wrigth J65-W-18 ускорява 6.5-тонен “Тигър” до 1170 километра в час - със сто повече от МиГ-15. През септември 1956 г. пилотът-изпитател Том Атридж извършва поредния изпитателен полет на F11F. Той се издига на височина от шест километра, след това включва форсажа и дава два кратки откоса на 20-мм оръдие.

След 11 секунди на надморска височина от малко над два километра Атридж усеща попадение по самолета си. Единият снаряд е ударил фенера на пилотската кабина, а другият е попаднал в двигателя.

Пилотът иска завръщане в базата, получава разрешение и намалява тягата, така че повреденият фенер в пилотската кабина да не се разпадне на парчета. На три километра от летището двигателят окончателно излиза от строй.

„Атридж не катапултира от самолета - тези пилоти-изпитатели са луди, - а успява да кацне с него на върховете на дърветата”, пише We Are The Mighty.“ Въпреки леките наранявания, пилотът се измъква от изтребителя и е прибран от спасителен хеликоптер”.

Проучването на повредите на F11F показа, че изтребителят се свалил сам. При максималната си скорост “Тигърът” е успял да изпревари собствените си снаряди.

Превод: В.Сергеев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Borislavov 13 окт 2019, 13:13
   
  12
   
  0

  Когато се преписва от "Близалките", особено по специфични теми, трябва малко повяче внимание! Сигурно всички в ПАН са наясно, че самолетите нямат ФЕНЕРИ, а става дума за плексигласовото остъкление на кабината, за което се използва русизмът ФАНАР (ФОНАРЬ)

 2. #2
  XR4R 14 окт 2019, 00:28
   
  4
   
  0

  Изобщо цялата "статия" предизвиква не просто иронична усмивка, а направо бурен смях...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка