Министър Каракачанов откри в Долна Митрополия уникалния тренажорен комплекс за Pilatus PC-9M (ЕКСКЛУЗИВНА ТЪРЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 14 окт 2019 | 19:04 views (11519) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
Долна Митрополия
На 14 септември 2019 г. вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов посети Долна Митрополия. Поводът бе предстоящият на 16 октомври Празник на ВВС, ритуал за тържествено въвеждане в експлоатация на тренажорен комплекс за самолет Pilatus PC-9M и благотворителна изложба за децата на загиналите военнослужещи от ВВС.

На централния плац на базата се бяха строили военнослужещите на Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Г. Бенковски“ и Факултет „Авиационен“ (ФА) на НВУ. На церемонията присъстваха заместник министър-председателят по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов; заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов; командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков; кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска, Нийл Сморфик, ръководител на отдел „Военна, гражданска и правителствена авиация“ в Pilatus Aircraft, офицери от МО и ВВС, официални лица от централната и местна власт, бизнеса в региона и граждани. Министър Каракачанов бе посрещнат от командира на ВВУБ полк. Петър Банков. След неговия рапорт, министърът, под звуците на химна на Република България, се поклони пред знамето на формированието и поздрави офицерите, сержантите и войниците на ВВУБ и офицерите, преподавателите, сержантите и курсантите от ФА.

След това в обновената сграда на Тренажорния комплекс отец Красимир Кръстев, епархийски свещеник на Долна Митрополия, отслужи тържествен водосвет за новото съоръжение и хората, които ще работят и обучават в него. След водосвета министър Каракачанов, ген.-майор Цанко Стойков и представителят на Pilatus Aircraft Нийл Сморфик прерязаха трикольорната лента и откриха тренажорния комплекс за самолет Pilatus PC-9M.

Министър Каракачанов първо разгледа компютърния клас, т. нар. Computer based training (CBT). Зам.-командирът по летателната дейност на ВВУБ подп. Пламен Ковачев представи възможностите на системата. Той подчерта, че тя дава възможност на съвременното поколение младежи, които ще постъпват във ВВВУ да направят първите си крачки в авиацията в среда максимално позната за тях. Интерактивната система не само дава познания по различните области на конструкцията и системите на самолети Pilatus PC-9M, но и след определен брой лекции провежда изпит за проверка нивото на усвояването им. Това досие се пази за всеки курсант поотделно и след време ще може да се използва от командването например при подбор на летци, които ще се приучват на новите изтребители F-16 Block 70. Залата на CBT ще е първата, в
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
която ще влизат бъдещите първокурсници и в нея те ще получават начални знания за РС-9М, които след това ще разширяват и задълбочават в другия тренажор, открит днес - Flight and Navigation Procedure Trainer (FNPT) Level 2. На него курсантите ще се дотренират още преди да се качат в реалния самолет. Целта е обучаемият да е наясно с разположението на системите и превключвателите в кабината. Още на етап симулатор той трябва да знае как да си настрои честотите на радиостанцията, да въведе координатите на целите, височината на полета, времето за отделните етапи от полета.

Flight and Navigation Procedure Trainer (FNPT) Level 2 пресъздава всички други усещания и действия в кабината на Pilatus PC-9M, с изключение на усещането за полет. Официалните гости и представителите на медиите имаха възможност да се запознаят с това истинско постижение на инженерната и симулаторна техника от най-ново поколение. Подполковник Пламен Ковачев подчерта, че FNPT може да пресъздаде картина от петте международни летища в България - София, Пловдив, Бургас, Варна и Горна Оряховица, както и територията на цяла България. Той каза, че този симулатор ще бъде много полезен в обучението на курсантите и е бил дълго чакан. Сред опиталите полет със симулатора бе и полк. Христо Ганецовски, командир на база КУН и първокласен пилот на МиГ-23. Той има в биографията си около 45 часа на РС-9М още при пристигането му в България и бързо възстанови уменията си в кабината. Без проблем изпълни двоен имелман, извеждане от свредел и съкратен заход за кацане, с което предизвика възхита на обслужващите симулатора. По думите му симулацията възпроизвежда 1:1 поведението на истинския самолет. Това от устата на първокласен пилот-изтребител, при това с опит на РС-9М, е повече от комплимент.

image
Министър Красимир Каракачанов, след като се запозна с тренажорния комплекс за самолет Pilatus PC-9M, заяви: „Днес и вие имахте възможност да изпробвате новия симулатор. Той е предназначен за бъдещите курсанти от ВВВУ. Този симулатор е част от усилията на МО да поддържа авиацията, в частност обучението на младите пилоти. Сумата е около 6 млн. лева. Симулаторът е част от пакета, който бе договорен за ремонта на няколко самолета РС-9М. За първи път се купува подобен тренажор. Той ще спестява много средства от реалното летене. Всички видяхте, че един начинаещ пилот може да започне да се обучава без проблем на симулатора. Не само да изучава на теория знанията на СВТ, но и на практика да ги приложи на този симулатор. На него може да се тренира излитане, кацане, полети по маршрут, критични ситуации, полети в различни метеоусловия - при дъжд, сняг, мъгла, през деня и през нощта. В базата данни са всички летища в България. Например, с цел обучение, на един млад курсант може да се даде задание да излети от Долна Митрополия и да кацне да речем в Безмер или в София. Програмата веднага изважда нужните данни за релефа по маршрута и ги визуализира. Това е много полезна система. Това е първия подобен тренажор във ВВС. С договора за придобиването на F-16 Block 70 ще придобием цяла система от 3 тренажора, чрез които бъдещите пилоти на F-16 ще се обучават. Те ще пристигнат едновремено с първите самолети“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министър Каракачанов откри в Долна Митрополия уникалния тренажорен комплекс за Pilatus PC-9M (ЕКСКЛУЗИВНА ТЪРЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/35 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка