Южнокорейският БЛА KAI Night Intruder 600 VT излетя за първи път

Pan.bg 15 окт 2019 | 11:10 views (455) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
janes.com

Korea Aerospace Industries (KAI) съобщи, че БЛА с вертикалното излитане и кацане (VTOL) Night Intruder 600 VT успешно е извършил първият си полет в провинция Южна Джола на 24 септември. БЛА е вътрешно финансирана разработка, получена от лек хеликоптер от клас 600 кг и е първият опит на компанията за разработване на VTOL БЛА. Служители на KAI по-рано заявиха пред Jane's, че Night Intruder 600 VT е с обща дължина 9 m, ширина 2 m и височина 2,5 m. Въпреки че е конфигуриран с максимално тегло при излитане (MTOW) от 600 кг, бъдещата доработка може да доведе до увеличаване на масата на БЛА до над 750 кг с напредване на програмата.

Разработването на БЛА Night Intruder 600 VT започна през 2017 г. и той бе показан публично за първи път на изложението DX Korea през ноември 2018 г. След това KAI придоби специален сертификат за летателна годност от Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта през юли и разрешително за полет от Регионална авиационна администрация в Пусан през август в съответствие със Закона за авиационна безопасност, за да се проправи път за неговия първи полет.

KAI има за цел да завърши разработването на първата фаза на БЛА до края на 2019 г. По-нататъшната работа за усъвършенстване на системата за автоматично излитане и кацане се очаква да започне незабавно във втората фаза на развитие.

По-рано Jane's съобщи, че БЛА обикновено е оборудван с подобна на брадичка стабилизирана електрооптична инфрачервена (EO/IR) топка с дневна ТВ и ИЧ камери с висока разделителна способност. Други полезни товари, които се планират, включват лазерен далекомер или подсвет, както и радар със синтетична апертура (SAR). Компанията възнамерява да доработи Night Intruder 600 VT, за да отговори на предстоящото изискване на VTOL БЛА на СВ на Република Корея (RoKA).

На снимката: БЛА KAI Night Intruder 600 VT VTOL извърши първия си полет в аерокосмическия център Goheung в провинция Южна Джеола. Източник: KAI
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка