107 години български ВВС – венци и цветя пред Паметника на летеца в София (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 16 окт 2019 | 14:32 views (3370) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"По традиция Празникът на авиацията и ВВС - 16 октомври, започна с церемония пред Паметника на летеца в градинката до Народното събрание в София. На нея присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев; зам.-министърът на отбраната Анатоли Величков; зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев; командващият на СКС ген.-лейтенант Любчо Тодоров; директорът на ЩО ген.-майор Красимир Кънев; съветникът по военната сигурност на Президента на Републиката бр. ген. Васил Лазаров; командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков; командирът на СВ ген.-майор Михаил Попов; командирът на Силите за специални операции бр. ген. Явор Матеев; НЩ на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров; председателят на Комисията по отбрана в 44-ото НС о.з. ген. Константин Попов; командири на авиобази и формирования на ВВС, офицери от МО, ЩО, СКС, ВВС, СВ, депутати от 44-ото НС, Аташетата по отбраната на САЩ, Русия, Украйна, Сърбия, Гърция, Турция, Полша, Виетнам, ветерани от авиацията, граждани.

Командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков произнесе приветствено слово. В него той отбеляза, че от онзи паметен ден на 1912 г., когато българските авиатори поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев използват самолета като истинско бойно средство и до днес българските военновъздушни сили винаги са били на гребена на технологиите и винаги са защитавали родното небе. След това командирът на ВВС припомни за подвизите на българските пилоти през годините и ролята, която те са оставили в защита на националния суверенитет и териториална цялост. В края на приветствието си ген.-майор Цанко Стойков поздрави всички генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служители от ВВС и им пожела здраве, успехи и лично и служебно щастие.

За церемонията бе строена почетна рота от Националната гвардейска част. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие рапорта на нейния командир, поклони се пред националния флаг и прие строя на гвардейците. След това гвардейците поднесоха венци и цветя от името на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната, командващия на СКС, командира на ВВС, командира на СВ, командира на ВМС, командира на ССО, командира на 3-а авиобаза Граф Игнатиево, парламентарни партии и коалиции, МТИТС, Българска авиационна асоциация, Асоциацията на военните аташета в България, посолствата на Русия, Китай, Полша, Турция, Сърбия, Гърция и Украйна, военнопатриотични
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
съюзи, граждани.

След края на церемонията Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разговаря с ветерани от авиацията и се ръкува лично с всички офицери от Щаба на ВВС, които присъстваха.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев в отговор на въпрос дали бъдещото на ВВС е повод за оптимизъм отговори, че: „От самото си създаване българската военна авиация винаги е била носител на гордостта и идеалите на нацията, на непреклонния дух на българина и вечният му стремеж към съвършенство и свобода“. Президентът Румен Радев пожела на всички в авиацията много сили, много здраве и енергия и да се справят по пътя на тяхната високоблагородна мисия. Президентът Румен Радев подчерта, че модернизацията на БА не е еднократен политически акт и не се изчерпва със сключването на договор за нова бойна техника, а е сложен многообхватен процес, който изисква изключително компетентно ръководство. Президентът подчерта, че очаква правителството да изпълнява всички необходими действия за една успешна модернизация на БА.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


107 години български ВВС – венци и цветя пред Паметника на летеца в София (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/16 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка