107 г. български ВВС Ген.-майор Цанко Стойков – „Модернизацията на ВВС е важен процес, осигуряващ справяне с предизвикателства пред националната сигурност“

Pan.bg 16 окт 2019 | 16:57 views (916) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

На 16 октомври в Театър „Българска армия“ се проведе тържествено събрание-концерт по повод 107 г. български ВВС и 16 октомври Празника на авиацията и ВВС. В тържественото си слово ген.-майор Цанко Стойков заяви: „Паметта е преодоляване на времето. Само с поглед назад един достоен народ може да отправи взор напред към бъдещето. Датата 16 октомври е отбелязана с червено в календара на всеки, който е свързан с българските ВВС. Преди 107 години двамата български поручици в реална бойна обстановка извършват първия в историята боен полет за въздушно разузнаване. Първият полет ги е превърнал в символ на доблест и мъжество и е останал завинаги в паметта на достойните им последователи.

За мен е огромно удоволствие да споделя с вас празника на ВВС, защото годината е белязана като повратна, не само за ВВС, но и за България като просперираща, прогресивна и високотехнологична държава. Модернизацията на ВВС е много важен процес, осигуряващ реално справяне със стратегическите предизвикателства пред националната сигурност. Обновяването на авиацията се гради на интелигентно планиране, баланс между количество и качество, навременен старт и оптимални срокове за нейното завършване. Благодарение на съвместната работа на всички държавни нива бе постигнато национално отговорно и единно решение за реализиране на проекта за нов изтребител.

Първата и най-важна крачка за модернизацията на ВВС е вече факт – предстои доставката на първите 8 F-16 Block 70. Реализацията на проекта ще повиши оперативните способности и съвместимостта ни с партньорите от НАТО. Апелирам за обединение на всички институции за ангажиране с изпълнението на проекта за нов изтребител и за успешното му технологично и оперативно внедряване. До достигане на пълната му оперативна способност е необходимо поддържане и ремонт на наличната техника. Това е основен приоритет в нашата работа. Модернизацията на оперативна техника е задължително условие за справяне в настоящите предизвикателства. В перспектива е придобиването на нови 3D радари, модернизация на ЗРВ, чрез която ще надградим способностите за надеждна защита на въздушното пространство. ВВС бяха основен инициатор за възстановяването на самостоятелно висше военно-въздушно училище, което от 1 януари 2020 г. ще отвори врати. Авиационната Алма Матер ще бъде гарант за качествено професионално обучение на бъдещите авиационни специалисти във всички авиационни направления.

С гордост заявявам, че българските ВВС
са възприели най-съвременните и модерни концепции за ролята и способите за използването на авиацията като инструмент, гарантиращ националната ни сигурност. Ние градим способности и увереност в настоящето и в утрешния ден. Вярваме, че достойно изпълняваме нашата мисия да защитим Родината. Ние, хората от българските ВВС, не забравяме и ветераните, без които успехите нямаше да са налице. Искам от сърце да ви благодаря за всеотдайността, за професионализма и за традиционните ценности, които сте ни завещали. Празникът е повод за признателност и благодарност. Отправям думи на признателност към семействата на всички, които са превърнали авиацията в своя съдба. Даваме израз на благодарност и към всеки един, посветил се на най-хуманната и благородна професия – да бъдете стражи на родното небе. Нека здравето и доблестта, чувството за национална чест и лично достойнство ви водят напред.

Честит празник! Напред и нагоре“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка