НАСА представи скафандрите за Луната

Pan.bg 16 окт 2019 | 18:45 views (333) commentaries(0)
img
it.dir.bg


Прототипите все още не са тествани в космоса и разработването им не е приключило

НАСА представи прототипи на нови скафандри за американски астронавти, които се предвижда да стъпят на Луната след няколко години, предаде Франс прес.

Прототипите все още не са тествани в космоса и разработването им не е приключило. Завръщането на хора на Луната е официално планирано за 2024 г. в рамките на мисията "Артемида 3", макар че може да бъде забавено заради проблеми с финансирането. Новите скафандри вероятно няма да са готови преди 2023 г.

Американското космическо ведомство кръсти новата си програма за изпращане на астронавти на Луната "Артемида". От НАСА са избрали това име, тъй като Артемида е древногръцка богиня, сестра на Аполон, чието име бе използвано за първата лунна програма на САЩ през 60-70 години на миналия век.

Любопитен факт е, че в митологията Артемида убива Орион, а космическият кораб, който САЩ ще изпратят на Луната се нарича именно "Орион".

Артемида е сестра-близначка на Аполон и е богиня на Луната. В страницата на НАСА в Туитър се изтъква, че нейното име ще бъде използвано за програмата за завръщането на американски астронавти на Луната към 2024 година, като на нейната повърхност за пръв път ще стъпи жена.

"Артемида 1" предвижда непилотиран полет на космическия кораб "Орион" около Луната и завръщането му на Земята, заплануван за втората половина на 2020 година.

Вторият етап - "Артемида 2" си поставя за цел прелитане около естествения ни спътник с екипаж на борда през 2022 година.

Що се отнася до скафандрите, то последните подобни такива датират от мисиите "Аполо" (1969-1972). Инженери от американското космическо ведомство работят от години върху подобрена версия на астронавтските костюми.

Всъщност ще бъдат създадени два вида скафандри - един за стъпване на Луната, който ще е бял със сини и червени ивици и ще е с названието xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit), и друг за маршрута между Земята и Луната, който ще е по-лек, оранжев и ще е с названието Orion Crew Survival Suit, т.е. ще е предназначен за екипажа на космическия кораб "Орион". Скафандърът xEMU ще е по-еластичен.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка