Реплика на Demoiselle на Сантос-Дюмон в процес на конструиране

Pan.bg 17 окт 2019 | 11:03 views (160) commentaries(0)
img
Аероклубът на Гариг (Club Aéro des Garrigues) реализира напълно „идентична“ реплика на „Demoiselle n ° 21“ на Aлберто Сантос-Дюмон. Целта му е да го представя по време на авиационни шоу и различни демонстрации на първо време във Франция.
Членовете на аероклуба от Гариг възнамеряват да финализират изработката реплика Demoiselle № 21, цели 110 години след първия му полет. Амбициозните конструктори припомнят, че „Demoiselle n ° 21“ е прародител на ултралеките летателни апарати, което дава възможност за техническата реализация на проекта.
Плановете бяха моделирани в 3D. Асоциацията от седем активни членове вече инвестира 26 000 € в закупуването на стоманени части, използвани при сглобяването на крилата и фюзелажа и на мотор Saroléa с мощност 30 к.с. от 1920 г., вместо оригиналния Darracq, тъй като от тези мотори нито един не е запазен до днес. От бамбуковите складове в Андюз (Bambouseraie d’Anduze) успяха да придобият бамбук, идентичен на този, използван от Сантос-Дюмон през 1907 г. за неговите Demoiselles.
Сега те трябва да разчитат на на собствено участие във финансирането, за да продължат проекта, докато не бъде му бъде издадено разрешение да лети. 20 000 € трябва да бъдат събрани за сглобяването на фюзелажа, за обшивката от плат на крилата, за реализирането на колесника и плоскостите за управление и с инсталирането на въжетата за отклонение на тези плоскости.
Сантос-Дюмон построил Demoiselle № 21 през 1909 г. На 7 януари същата година Аероклубът на Франция (Aéro-Club de France) му връчил пилотския бревет номер 12. На 12 ноември 1906 г. в самолета “14 bis“, той постигна известния си рекорд за полет на разстояние от 220 m, изминато за 21 секунди.

François Brévot
Снимка: © Ролан Гарос в Demoiselle / Musée de l'Air et de l'Espace
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker