Среща „Приемственост на поколенията” ще се проведе във факултет „Авиационен” в Долна Митрополия

Pan.bg 21 окт 2019 | 13:12 views (345) commentaries(0)
img infoPleven

Тържествена среща „Приемственост на поколенията” организират на 23 октомври във факултет „Авиационен” гр. Долна Митрополия. Събитието се организира по повод 60-годишнината от началото на висшето авиационно военно образование в Република България.

Инициативата е на Българската астронавтична федерация с председател член-кореспондент проф. д.н. Петър Гецов. На мероприятието ще присъстват генерал-майор Цанко Стойков – Командир на Военновъздушните сили, полковник Петър Банков – командир на ВВУБ „Георги Бенковски”, полковник Ивайло Ангелов – зам.-началник на НВУ „Васил Левски” по ВВС.

Специален гост на срещата ще бъде вторият български космонавт о.з. генерал доц. д-р Александър Александров.

Представители на първия випуск летци и авиационни специалисти, завършили през 1964 год. висше инженерно образование във ВНВВУ „Георги Бенковски” ще споделят своите спомени пред курсантите и студентите от факултет „Авиационен” – бъдещите кадри на възстановеното Военновъздушно училище.

Срещата е с начало от 12.30 часа.

На 18.07.1959 год. с указ № 350 на Президиума на Народното събрание военните училища – НВВУ „Г. Бенковски” Д. Митрополия и НВВТУ „В. Коларов – Горна Оряховица се сливат във Висше народно военновъздушно училище „Г. Бенковски” в гр. Долна Митрополия като единен център за подготовка на авиационни кадри. Реорганизацията е свързана с развитието на авиационната техника и повишаването на изискванията към военновъздушните училища в България. Това налага нуждата авиационните кадри да имат по-висока инженерно-техническа и военно-специална подготовка. Срокът за обучение на курсантите се увеличава от три на пет години. През 1964 год. завършва първият випуск летци и инженери с висше образование.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка