В надпреварата със САЩ, ръководители на съветската промишленост и наука искали да оставят космонавтите си без скафандри

Pan.bg 22 окт 2019 | 19:45 views (565) commentaries(0)
img
frognews.bg


Космическата надпревара между СССР и САЩ е довела до предложение от легендарния конструктор Сергей Корольов и екипа му да се премахнат защитните средства за космонавтите, за да може Москва да покаже първия в историята кораб за групови полети, пише ”Дневник”.

Това показват разсекретени документи от съветската космическа програма, публикувани от корпорацията "Роскосмос". Снимки и писмени материали разказват за създаването на кораба "Восход" и първия полет на 12 октомври 1964 г. с космонавтите Владимир Комаров, Константин Феоктистов и Борис Егоров.

В докладна записка от март 1964 г. ръководители на съветската промишленост и наука обръщат внимание на партийното ръководство, че в САЩ разработват двуместен кораб Gemini и триместен Apollo и СССР трябва да ги изпревари. Изстрелването на "Восход" може да осигури "приоритет на Съветския съюз в осъществяването на космически полети с многоместни кораби и първото излизане на човек в открития Космос", смятат авторите на записката.

Подписаният от главния конструктор Корольов документ посочва, че новият кораб ще съхрани основната конструктивна схема на "Восток", с който са летели Юрий Гагарин, Герман Титов, Андриян Николаев, Павел Попович, Валерий Биковский и Валентина Терешкова.

Но за да се съберат трима души в много тясното пространство, Корольов предлага да бъдат демонтирани седалките с катапулт, а космонавтите да пътуват без скафандри. Нямало да има и аварийни спасителни пакети, които по принцип са монтирани в долната част на капсулата-седалка, която се катапултира малко преди приземяването и действа като баласт, стабилизиращ спускането с парашут.

Мерките представляват огромен риск, тъй като практически няма никакъв шанс за оцеляване на екипажа в първите 44 секунди от полета. Освен това се залага на вариант тримата да се приземяват в капсулата. При аварийното ѝ разхерметизиране всички вътре ще умрат, защото нямат защитно облекло с кислородни апарати.

През април 1964 г. ЦК на КПСС и правителството на СССР одобряват предложението за изграждане на 4 триместни кораба "Восход". През август е одобрен и текстът, който официалната агенция ТАСС ще разпространи, когато корабът е в орбита. Според плановете, "Восход" може да остане около планетата между една обиколка и 24 часа. В крайна сметка тримата руснаци остават малко повече от денонощие и поставят 4 световни рекорда.

През това време в изключително тясно пространство Феоктистов прави фото- и видеоснимки, а лекарят Егоров взима кръвни проби от екипажа,
измерва кръвното налягане на всички и провежда "биологични експерименти и тестове".

Когато капсулата се приземява край Целиноград (днишин Нур-Султан, новата столица на Казахстан), с полета е достигната максимална височина (408 км), изминато разстояние (669 784 км), рекордна продължителност (24 часа, 17 минути и 3 секунди).

Последвала нестандартна ситуация за екипажа, който по протокол веднага трябвало да докладва за "поредното голямо постижение на съветската наука", но този път на тримата било наредено да чакат. В деня след приземяването им Никита Хрушчов е свален от поста си и още не било ясно кой е начело на държавата. Трябвало да изчакат пленума на ЦК, където Леонид Брежнев е избран за генерален секретар на партията.

Само половин година по-късно идва полетът на "Восход 2" и първото излизане в Космоса на Алексей Леонов. Това е последното изстрелване на кораб от този проект, въпреки планираните още пет полета.

Всички ресурси вече били насочени към новия модел "Союз" и лунната програма на СССР.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка