Ветерани от авиацията са оптимисти за бъдещето на Висшето военновъздушно училище

Pan.bg 23 окт 2019 | 17:17 views (365) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

Знакова среща на поколенията се проведе днес в Долна Митрополия в района на факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“. Тя бе по повод 60-годишнина от началото на висшето авиационно военно обраование у нас. Инициативата бе на Българската астронавтична федерация с председател полковник от запаса член-кореспондент проф. д.н. Петър Гецов. Значимостта на проявата се определя от участието на първите курсанти, които преди шест десетилетия влизат в училището, когато то става висше и днешните, на които предстои да се обучават във ВВВУ „Георги Бенковски“, което ще бъде открито с решение на Народното събрание от 1 януари 2020 г. Домакини бяха полковник Петър Банков – командир на ВВУБ „Георги Бенковски”, полковник д-р Ивайло Ангелов – зам.-началник на НВУ „Васил Левски” по ВВС, полковник проф. Марин Маринов – декан на факултета и неговият заместник полковник доц. Живо Петров. Почетен гост бе българският космонавт ген. доц. д-р Александър Александров, който също е завършил училището. Подполковик Пламен Ковачев и капитан Красимир Цолов представиха пред гостите възможностите на наскоро въведения в експлоатация тренажор на Пилатус РС-9, които бе изпробван от ген. Александров и полковник от запаса проф. Димитър Недялков.

От първия випуск висшисти са първият ни космонавт ген. Георги Иванов, както и генералите Бачев и Синапов, припомни проф. Гецов. Ключовият момент при възстановяването и развитието на училището трябва да бъде бриветирането на кадрите, посочи той. Поколенията, които са преминали през ВВВУ, са намерили своята реализация навсякъде по света, подчрта проф. Недялков. Завършихме училището с нальот от 300 часа, каза един от първите полковник от запаса Иван Йорданов. Думите му предизвикаха аплодисменти с оглед на днешните реалности. Той завършва службата си като командир на учебния полк на училището. Кандидатите за техническия профил бяхме близо 700, приеха 30, отбеляза полковник от запаса доц. Петър Генов. Учехме главно по записки, учебници все още нямаше, спомня си той, като пожела на курсантите упоритост и стремеж за реализация. Полковник от запаса проф. Павел Пенев припомни, че закриването на ВВВУ преди 17 години е било политическо решение, с което професионалното ръководство на армията не е било съгласно. Призова курсантите да държат преди всичко на своето професионално становище. Спред него училището има бъдеще, а защо след години да не бъде преобразувано в
аеро-космическо.

Най-важното е да си поставите цел и да работите упорито за нейното постигане, се обърна ген. Александров, към утрешните пилоти и инженери от Военновъздушните сили. Той подчерта, че училището му е дало много, което било една от най-важните предпоставки, за да успее, включително и да прослави България с успешния си полет в Космоса. След това курсантите се надпреварваха да се снимат с него.

Авиацията може да има история, но не и минало, бе категоричен полковник Банков.Какво ли не ми се е случвало във въздуха, посочи той, но съм останал жив, благодарение на това, което съм научил в училището. След това прочете поздравителен адрес към организаторите на срещата от командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Кога България ще има трети космонавт, бе въпросът, който вълнуваше най-много курсантите. Според проф. Гецов, от политическа гледна точка изпращането на трети космонавт е необходимо за самочувстието на на българския народ. Той връчи на декана на факултета полковник проф. Маринов плакет на Института за космически изледвания.

***

На 18.07.1959 год. с указ № 350 на Президиума на Народното събрание военните училища - НВВУ „Г. Бенковски” Д. Митрополия и НВВТУ „В. Коларов – Горна Оряховица се сливат във Висше народно военновъздушно училище „Г. Бенковски” в гр. Долна Митрополия като единен център за подготовка на авиационни кадри. Реорганизацията е свързана с развитието на авиационната техника и повишаването на изискванията към военновъздушните училища в България. Това налага нуждата авиационните кадри да имат по-висока инженерно-техническа и военно-специална подготовка. Срокът за обучение на курсантите се увеличава от три на пет години. През 1964 год. завършва първият випуск летци и инженери с висше образовани
е.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка