Георги Зарев и издателство „Еър груп 2000“ ЕООД представиха книгата „Разкази за четящи хора“

Pan.bg 14 ное 2019 | 10:25 views (2115) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"На 12 ноември 2019 г. в Клуба на авиацията на Терминал 1 на летище София Георги Зарев и издателство „Еър груп 2000“ ЕООД представиха най-новата книга на издетелството - „Разкази за четящи хора“. На срещата присъстваха Светослав Станулов, управител на Института за въздушен транспорт; Росен Панчелиев, управител на издателство „Еър Груп 2000“ ЕООД; Валя Лулева, директор „Връзки с обществеността“ на АБА; колеги и приятели на автора Георги Зарев, ветерани от авиацията.

Презентацията започна със спомените на Христо Тошков, началник базово техническо обслужване на Bulgarian Air Charter и дългогодишен колега и приятел на Георги Зарев. Той сподели, че е бил силно изненадан, но и завладян още с първата книга на Георги Зарев „Диаманти в боклука“. Изненадан, защото един човек на точните науки и практика като инженер Георги Зарев е способен не само да пише, но и да реди думите като истински литератор.

Светослав Станулов разказа накратко за професионалния път на Георги Зарев и подчерта, че той е „много добър човек“. Благодарение на него и на хората повярвали и стартирали дейността на Lufthansa Technik Sofia, днес тя е най-успешния клон на германската компания.

След това бе прожектиран откъс филма „70 години българска гражданска авиация“ в епизод от който Георги Зарев разказва за драматичните епизоди по окончателното ликвидиране на авиокомпания „Балкан“ през 2002 г. и отказа да изпълни заповедта на последните синдици да уволни наведнъж 500 души от Авиотехническата база на „Балкан“.

Издателят Росен Панчелиев сподели своите впечатления от книгата. Той подчерта, че за първи път му се случва да се запознае с автора на книга едва след като тя е излязла, но от друга страна така е спазено правилото критика да не познава автора, за да даде максимално обективна оценка на творбата му. Г-н Панчелиев сподели, че открива в разказите на Георги Зарев свенлива изразена емоционалност и дълбочина на характерите на героите, която е съчетана с многопластовост и дълбочина на душевността им. За пример той посочи разказите "Въздух" и "Спукана гума".
Актрисата Виолета Донева прочете разказа „Таня която прегръщаше морето“, в който се оказа че е основно действащо лица като прототип на героинята Вили. Виолета Донве благодари на Георги Зарев за дългогодишното им семейно приятелство.

Литературният критик Юлиян Жилиев представи своя поглед
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
към книгата, в който подчерта силната емоционалност и чувствителност на героите. Юлиян Жилиев съща така обърна внимание на образите на децата в разказите на Георги Зарев и тяхната роля на носители на доброта и светлина.Според него в „Разкази за четящи хора“ се открива най-добрите черти на Йовковата традиция на българския разказ.


В отговор Георги Зарев отговори, че винаги му е било по-лесно да пише отколкото да говори. Благодари на всички, благодаряние на които книгата е факт и поема своя път към читателите.

Председателят на съюза на ветераните от БГА Иван Петков сподели за своята възхита от това как човек за който точността се измерва с части от милиметъра и то секундата може да напише толкова емоционални и затрогващи разкази. Според Иван Петков може би тайната е в това, че Георги Зарев е много добър човек, който цял живот е помагал на другите. За пример той посочи, че благодарение на него стотици от бившите технически кадри на авиокомпания „Балкан“ са назначени в структурите на Lufthansa Technik Sofia.

Редакторът в „Еър груп 2000“ Димитър Ставрев благодари на Валя Лулева, за това книгата да види бял свят и сподели своите впечатления от книгата: „Разкази за четящи хора“ ме върнаха към любимите ми кратки разкази на О”Хенри и на Чудомир. Те, и по-кратките и по-дългите, са истински бисери и всеки блести с различна светлина. Стилът е лек и много приятен, чувството за хумор - много тънко и интелигентно. Във всеки разказ, независимо каква история разказва, авторът изгражда пълнокръвни образи на своите герои, като освен конкретните ситуации в които попадат, много деликатно засяга и техните психологически и морално етични възгледи или въпроси които ги вълнуват. Всеки разказ те кара да поспреш и да се замислиш над това, което авторът толкова тънко е прокарал чрез действията и мислите на героите. Повече са с неочакван, но поучителен край, което им придава особен колорит и чар и те кара да се замислиш. След края на всеки разказ ти се иска да продължиш със следващия, след него следващия и така до края - на един дъх. Книгата е наречена „Разкази за четящи хора“, но аз бих добавил че е за четящи, мислещи и чувствителни към емоцията и проблемите на личността хора и обществото като цяло. Пожелавам на добър път на книгата към сърцата и душата на нейните бъдещи читателите!“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Георги Зарев и издателство „Еър груп 2000“ ЕООД представиха книгата „Разкази за четящи хора“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка