Изложба припомня варварските англо-американски бомбардировки над София през Втората световна война

Pan.bg 14 ное 2019 | 14:16 views (4922) commentaries(9)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"На 14 ноември 2019 г., годишнина от първата мащабна бомбардировка над София от англо-американската авиация, в Националния военно-исторически музей (НВИМ) бе открита изложба, която припомня този тъжен и труден период от живота на столицата и разкрива подробности за жертвите, разрушените сгради и загубите на българска авиация в неравната битка с десетократно превъзхождащия враг. На събитието присъстваха ген.-майор Иван Лалов, зам.-командващ на СКС, офицери от МО, ЩО и щабовете на НАТО в София.

Изложба е резултат на усилния труд на сътрудниците на музея. Концепцията е на доц. Соня Пенкова, Деяна Костова и Славея Сурчева. Дизайнът е на „АРКА-Л. Т. Д.“ ООД. Изложбата е реализирана в партньорство с Българска национална филмотека, „Омега филмс“ ООД и проф. д-р Светослав Овчаров. Текстове в интерактивната часа се изпълняват от актьорите Асен Блатечки, Валентин Ганев, Елена Замяркова, Меглена Караламбова, Руси Чанев и Стефан Мавродиев. Реализацията е дело на колектив от 19 души. Изложбата „Пространство за изживяване. Белезите на войната - загубеното архитектурно наследство на София“ е финансирана от Програма „Култура“ на Столична община.
В словото за откриването доц. д-р Соня Пенкова заяви: „За колектива на музея е особено приятно в компанията на хора които разбират от история, запазване на памет и нейното презентиране да отворим това пространство за изживяване на бомбардировките през Втората световна война. Това пространство е израз на нашата дългогодишна традиция да се вглеждаме в конфликтите, не само на фронтовата линия, но и в тила и хората които са ги преживели не на фронта, а в домовете си. В изложбата е представено щастливото битие на София с нейния пъстър и разнообразен духовен и обществен живот преди войната, и сградите изградени от най-добрите български и чуждестранни архитекти. Представена е и трансформацията на града който в резултат на бомбардировките потъва в разруха, разрушени са над 12 000 сгради, обществени и частни, сред са едни от най-хубавите постижения на българската и европейска архитектура. Може да се види и ужасът и разрухата, трагедията на жителите на София и техните страдания в резултата н а бомбардировките.
Съвсем скоро интерактивната част от изложбата ще бъдат достъпни на нашия интернет сайт, както и като приложения за Apple и Android за смартфони. Така се надяваме темата
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
да стане по-популярна, да накараме хората да се вслушат в гласа миналото. Глас който присъства с гласовете на Асен Блатечки, Валентин Ганев, Елена Замяркова, Меглена Караламбова, Руси Чанев и Стефан Мавродиев“. Те разказват спомените на хора от българската политика, изкуство и култура, които носят специфичния привкус от времето на бомбардировките.
Благодаря на екипа от НВИМ, който създаде тази изложба, на целия колектив, който направи възможна нейната реализация. За пореден път доказахте, че сте най-добрият музеен екип в страната“.

В първата част на изложбата се представени фотографии на най-емблематичните сгради на София в периода преди Втората световна война. В втората част с фотографии и интерактивни инсталации е представена разруха и ужаса на бомбардировките. В последната зала на интерактивна карта са пресъздадени 10-те бомбардировки на София, данни за броя на атакуващите самолети, действията на българската ПВО и изтребителна авиация, жертвите, броя на разрушените и повредени къщи, засегнатите квартали, разрушената инфраструктура.

image
Ето какво заяви за сп. „Клуб КРИЛЕ“ 83-годишната Людмила Раева-Николова, живееща по онова време на ъгъла на ул. Солунска“ и „княз Борис I“, преживяла бомбардировките на София: „По време на една от бомбардировките бях в сградата на Италианското училище (днес там където е сградата на БНТ на ул. Сан Стефано №29). Бомба падна върху сградата, но тя беше много солидна и най-долната плоча остана здрава. Ние бяхме в бомбоубежището в мазето. Засипа ни прах и ни казаха да сложим мокър парцал на устата, за да можем да дишаме. Не помня как се измъкнахме. Това бе бомбардировката п овреме на която бе разрушена Бирената фабрика „Братя Прошек“. Търсих в Интернет на коя дата е станало това, но не открих сведения. Още помня звука на сирените за въздушна тревога и за отбой, те бяха различни. С майка ми бяхме евакуирани в Годеч, Софийско. Баща ми беше асистент и беше мобилизиран в Гражданската отбрана на София. С майка идвахме често да го виждаме и така улучвахме най-големите бомбардировки. Аз бях на 7-8 години по време на бомбардировките и за мен не беше страшно, моите родители са се страхували“.

В залата е изложен и двигателя на изтребител Messerschmitt Bf-109G6, намерен през 2018 г. в ягодова нива край село Марица, община Долна баня.
Виж по-подробно на:
http://www.pan.bg/view_article-1-431012-ekskluzivni-snimki-namereniyat-kraj-selo-marica-iztrebitel-e-Messerschmitt.html

http://www.pan.bg/view_article-1-430658-goreshto-eksluzizno-intervju-za-PANBG-otkrihme-mesershmit-a-na-podporuchik-t.html

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Изложба припомня варварските англо-американски бомбардировки над София през Втората световна война

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/19 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Borei 14 ное 2019, 15:15
   
  15
   
  3

  Къде са убедените в сащиянската "демокрация" и "хуманност"?
  Русия била воювала срещу нас, а тези англо-ненормалници не са?

  Естествено е, като нашите "умни глави" са обявили официално война на САЩ, то какво да очакваш след това?

  Така и с Русия днес! Докарай САЩ в България, те ще правят на наша територия, каквото си поискат. Ще ни излъжат и ние да пратим наши войници на Източният фронт, да "сдържаме Русия" и после се чудете пак: "Защо този път Русия пак ни е пращала ракети и воювала против нас!"

  Ама то е близко до акъла! Понеже трудно загряват някой правещи се на "джентълмени", ще ви кажа:

  Ако не се забъркваме в игрите на "големите" и "силните", те ще ни подминават и няма да хвърлят бомби и ракети в България!
  Защо са ви разни "съюзи" за да се подчинявате и си създавате неприятности?

  Учете се от Швейцария! Там не са хвърляли бомби, нито Хитлер, нито англо-саксонците! (Нито пък сега "Русия ги заплашва")!
  Щом си неутрален, то защо да се закачат с тебе?

 2. #2
  THUNDER 14 ное 2019, 19:22
   
  8
   
  2

  Тара та та, ти ти рит ти ти
 3. #3
  Borei 14 ное 2019, 19:49
   
  10
   
  3

  Още по-голям държавен дебилизъм, едва ли има по света?
  (Второто видео на THUNDER!)

  Горе баба Людмила Раева-Николова разказва, като очевидец, кои са хвърляли бомби и са ни унищожавали хора и инфраструктурата, а някои "избрани от нашият народ" им правят днес паметници?
  Защо? Понеже са били свалени и убити на наша територия, когато са ни убивали? Не са успели да убият повече български деца?
  Това ли им е заслугата?

  (Може и тогавашните ни неадекватници да са обявили война на САЩ и тези "оправдано" в тогавашните условия да са дошли тука да ни убиват, но все пак са убивали цивилното население. То не е било никак виновно за глупостта на управляващите ни!)

  Не обичам никак израза: "Няма такава държава!"
  Но тука пасва 100%!!!

 4. #4
  THUNDER 14 ное 2019, 19:58
   
  7
   
  2

  Отговор на коментар: #3

  Ооооо има има на къде да се пада о ще ...

  Само слушай ...

 5. #5
  Borei 14 ное 2019, 21:42
   
  10
   
  2

  Отговор на коментар: #4

  Истински театър на абсурда!

  Това е типично поведение на РАЯ!
  Да лижат краката на тези, които ги изнасилват и убиват!

 6. #6
  САМО НАПРЕД 15 ное 2019, 08:18
   
  8
   
  1

  БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ
  ционистите- $ащ,израел,англия.....!!!

  АДОЛФ БЕШЕ ПРАВ ЗА евреите,комунистите,мангалите и педалите!!!

 7. #7
  Страж 16 ное 2019, 18:45
   
  4
   
  0

  Снимка №6 -
  Б-29 не е летял над България и не е падал край Бяла, край Бяла Слатина има паднал Б-24. Ако и другите текстове са такива...
  Защо всички интервюирани старателно пропускат прилагателното "англо-американски" пред "бомбардировки"?

 8. #8
  Ради Панайотов 20 ное 2019, 09:13
   
  2
   
  1

  БОМБОРДИРДИРОВКИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ - с "данайски подаръци" (отровна царевица, Ран-Ът-ови планове), с изкуствено разработени вируси, с ГМО-храни, с микровълнови излъчватели, с HAARP-ови "климатици", с чалга-култура, с пошли Холи-вуду-продукции и какво ли още не . . . Как ли ще изглежда паметникът за това?

 9. #9
  Обектив 27 ное 2019, 12:47
   
  0
   
  2

  За съюзническите бомбандировки знаем всички. Обявили сме им война - ще си берем гейлето. Ама виж за бомбандировките на СССР над Добрич, Балчик, Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица без да сме им обявили война не се говори и пише много. Що така не знам. И аз поне знам три паметника на съветски летци - Иширково, Бяла Слатина и Драгоман. Що за едни да може за други - не?!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка