Архивите разказват: 76 години от бомбардировките над Пловдив

Pan.bg 19 ное 2019 | 13:11 views (740) commentaries(3)
img Под Тепето

Преди 76 години на 06.11.1943 г. Пловдив изтръпва. Градът е обхванат от зловещ вой на сирени, които алармират населението да се крие кой където намери. Англо-американски бомбардировачи, които се връщат аварийно от рейда към Плоещ, бомбардират Пловдив. Това е първата бомбардировка от започващите въздушни нападения над България. Първата бомбардировка над столицата София е 8 дни по-късно на 14 ноември. Бомбардировки върху Пловдив има още на 18 и 19.03.1944 г. – 10 бомби.

Най-страшно е на 17.04.1944 г. втория ден от великденските празници. Поредната атака с прочутите самолети наричани „летящи крепости“ е малко преди полунощ в 23.31 ч., от които са хвърлени 150 бомби. Отначало взривове се чуват в района на Захарната фабрика, после по бул. „Руски“, близо до Търговската гимназия, после до тютюневите складове. Има пожари в „Кючук Париж“, „Хаджи Хасан“ махала и на други места. Бомба пада пряко върху бункер между ул. „Пандо Кляшев“ и ул. „Гоце Делчев“, в който има около 40 души, повечето от които жени и деца. В

Бомбардирани са още Асеновград, Садово и Ягодово. Над Перущица са пуснати 10 бомби, жертвите са две. На 20.04.1944 г. от 01.52 часа до 02.08 часа, 20 бомбардировача хвърлят 25 бомби, след които има 7 убити и 29 ранени. Първите бомби падат върху полето, където днес се намира Мостреният панаир. После самолетите разрушават 30 къщи край Марица. Една от бомбите удря южния ъгъл на храма „Св. св. Кирил и Методий“ (срещу Мъжката гимназия), като разрушава и подпалва покрива.

На 18 май 1944 г. завръщащите се от Румъния бомбардировачите удрят близкото до Пловдив село Долни Воден. През юни и юли англо-американската авиация на три пъти напада летището при Марно поле в близост до Карлово. В последната атака участват 150 бомбардировача. Загиват близо 80 души. Страдат и няколко от околните селища – градовете Сопот и Калофер, селата Иганово и Отец Паисиево. С още бомбардировки Пловдив се разминава поради гъста мъгла и смъртоносният товар е изсипан на полето.

Най-ненадейната въздушна атака на Пловдив става на 22 септември 1944 г. В града вече има съветски войници, битките са далеч на запад. Изведнъж се появяват немски самолети. Бомбите, които хвърлят не са обикновени – всяка една от тях съдържа 224 малки бомби, които избухват по-късно. Спасителите преброяват
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
18 жертви и много ранени. Въпреки обстрела на зенитните батареи при Захарната фабрика и Бунарджика, нападателите се измъкват.

Любопитна е мълвата, която се носи. Според нея Авиаторите които водят немските самолети са българи, а един от тях е пловдивчанин, който иска да отмъсти на съгражданите си, че са допуснали в града руснаците.


Източник: Тези събития са описани от няколко летописци на Пловдив, събрани и поместени в „Енциклопедия на Пловдив“, съставена от Божидар Тотев. Статията, както и почти всички други в енциклопедията са сбор от няколко източника като: пловдивски летописци, огромно количество енциклопедии, История на България, спомени, статии от вестници, Интернет, от чужда преса и още много други, събирани 50 години от автора Божидар Тотев. Сравнявани като гледна точка, комбинирани (без да се променя същността на историята). Всички източници са коректно цитирани в енциклопедията без изключение.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Архивите разказват: 76 години от бомбардировките над Пловдив

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borislavov 19 ное 2019, 15:32
   
  4
   
  1

  Природата ми е подарила фотографска памет от най-ранна възраст. Като видеоклипове минават пред очите ми събития от времето, когато съм бил малко над 3 годишен. Така е с нощната бомбардировка на Марино поле на 11 юни, така е и с 22 септември 1944 г. в Пловдив.
  Нощта на 11 юни 1944 г. (много по-късно научих датата :) ). Бачково. Там сме евакуирани след нападенията на Пловдив. Щабът на частта на баща ми е в едно близко село, той е наел горния етаж на една чорбаджийска къща и там сме цялата рода без мъжете, те са си на работните места в Пловдив. Събуди ме плачът на брат ми, бебе на годинка. В стаята цари червен полумрак, свети само Сименсовата нощна глим-лампа. Прозорците на север са отворени, там са се наредили майка ми, баба ми и двете ми лели. Небето на север ту се озарява от огнено сияние, ту потъмнява. А баба ми реди: "Господ да ги убие, тези проклети англичани, съсипаха Пловдив!" Тези думи са се впили в съзнанието ми и по-късно явно ме оформиха като върл англо (американо) фоб. На сутринта неочаквано чичо Тошо (конструктор в "Капрони" - Казанлък) влезе в двора. Дошъл да ни види. Беше посрещнат със задружен вой: "Олеле, Тошо, какво стана с Пловдив?" А той отговори, че на Пловдив нищо му няма, а е ударено летището на Карлово.
  Баща ми ни беше прибрал в Пловдив. 22 септември и тогава беше празничен ден, затова той си беше в къщи. Заведе ме в кино "Екзелсьор" на детско кино-утро. Гледахме анимационни филми на Уолт Дисни, спомням си кучето Плутон с дългите уши. Изведнъж прожекцията спря и всички запонаха бързо да излизат, Баща ми ме поведе, пресякохме "Глвната" и по една странична уличка бързо достигнахме "Тунела" - едно от противовъздушните скривалища под тепето. Сирените виеха. В скривалището вече имаше доста хора. След известно време сирените засвириха отново и татко каза: "Отбой". Върнахме се да си догледаме филмчетата.
  И другаде съм споменавал за изложената на витрината на оръжейния магазин на "Главната" бомбата-майка с подобни на прасенца около нея малки бомбички. Винаги съм смятал, че е била американска, защото беше с цвят "каки". Странно, немските бомби били боядисани "фелдграу" - сивозелено.

 2. #2
  Borei 19 ное 2019, 16:29
   
  5
   
  1

  Отговор на коментар: #1

  Англо-американският манталитет е такъв, че смятат, ако са по-силни, имат право да убият по-слабият си противник. И понеже не ги бива много военно, стрелят и убиват мирното население на противника! Така искат да създадат болка на противника, като му избият жените и децата!

  Ако си работил с тях и ги познаваш по-от близко, пълни боклуци са! Въздух под налягане, но със самочувствие.
  Ти си в тяхната страна, чужденец и знаеш по-добре родният му език от него, а те една дума на чужд език не могат да запомнят, дори и 20 пъти да им я кажеш.
  Ако отидеш на гости в тях, хич не умеят да готвят.
  Специално англичаните още се смятат за "грейт" империя, но вече са нищо!
  Това, което направиха със Скрипалите, показа колко са тъпи! Толкова тъпа лъжа скроиха, но се вижда, че беше предназначена за тяхното, тъпо население, което вярва на пропагандата им по телевизията!
  В Русия дори и бабите знаят, че никой, никога няма да използва БОВ да трови някого си в града, ако няма война и не е предвидена там химическа атака! Мосово унищожение, което в случая с Русия, трудно може да направят! Те не са такива! Но тъпите англичани, даже и не знаят, какво е БОВ, понеже не са служили никога.

  Присъединявам се с удоволствие към мнението на баба ти: "Господ да ги убие, тези проклети англичани, съсипаха Пловдив!" И САЩ също да ги убие!
  Само тогава цял свят ще си отдъхне от тези психопати, които сега искат и ТСВ да направят!

 3. #3
  САМО НАПРЕД 19 ное 2019, 18:05
   
  6
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  ГОСПОД ДА УБИЕ юдеите ($ащ,израел,англия...) и

  ПРЕДАТЕЛИТЕ Г€РБ$П и ДП$ и

  АНАЛ-ЛИЗАТОРА И ко$тOFF!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка