Нов живот за „Чешнегирово"

Pan.bg 22 ное 2019 | 15:45 views (1091) commentaries(0)
img Летището ще се възроди като зона за десантиране

Решение за бъдещето на летище „Чешнегирово" търсиха участниците в редовното заседание на Съвместната комисия за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ. На форума, който се състоя в Министерството на отбраната, бяха обсъдени въпроси по изграждането, използването и сигурността на съвместните съоръжения, както и по планираните за следващата година съвместни българско-американски подготовки и учения, информираха от МО.
От българска страна заседанието беше открито от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, който е съпредседател на съвместната комисия. От американска страна заседанието беше открито от заместник-ръководителя на дипломатическата мисия на САЩ в България Джъстин Фридман и ръководено от бригаден генерал Джесика Мейераан - съпредседател на съвместната комисия и заместник-директор на дирекция „Партньорство, сътрудничество в сферата на сигурността и противоракетна отбрана" в Командването на Силите на САЩ в Европа.
Летище „Чешнегирово" е извън обхвата на споразумението със САЩ, но активно се използва по време на съвместните подготовки, тъй като представлява много добра зона за десантиране, ще търсим начин как да го поддържаме, уточни вицеадмирал Ефтимов пред военните медии. „Ще търсим начин и за бъдещо развитие на авиобаза „Безмер". Подготвяме процедури за съвместно използване на полигоните. Съставят се правила за опазване на околната среда, тъй като лятото имаше доста пожари и трябва да се съобразяваме с климатичните условия през годината, като всичко това трябва да бъде базирано на процедури и правила", допълни той.
Вицеадмирал Ефтимов напомни, че това е 20-о заседание на комисията. По думите му в началото са се обсъждали предимно развитието на инфраструктурата и началното ниво на съвместни тренировки и учения, но с течение на годините е достигнато много високо равнище на оперативна съвместимост, базирано на процедурите на НАТО. „Затова броят на ученията, тяхната сложност, тяхната комплексност се увеличи през годините, минавайки от взводно, ротно, батальонно и нагоре. Имаме доста голям набор от съвместни учения и тренировки", изтъкна вицеадмирал Ефтимов. Той допълни, че преди две години американската страна се е съгласила да декларираме Учебен полигон „Ново село" за нуждите също и на Алианса.
Заместник-началникът на отбраната посочи, че със съдействието на подкомитетите от комисията са изпълнени и редица публични проекти не само на територията на обекти на МО. Изграден беше водопровод
от р. Камчия до „Ново село", като по този начин се захраниха гр. Сунгурларе и няколко села в района, извърши се ремонт на моста над р. Мараш с американско финансиране, посочи вицеадмирал Ефтимов.
Той каза още, че инвестициите в „Граф Игнатиево" досега са за $125 млн. „В Ново село през 2009 г. изградиха чисто нова база. Възможностите на легловата база там са за 2500 човека, като може да се увеличава до 5000 души. Използваме възможностите, които са изградени в „Ново село" като всички участници в тези учения са много доволни, тъй като отиват в една друга среда. И тази среда служи за стандарт за останалите наши тренировъчни центрове", обобщи вицеадмирал Ефтимов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка