Приемственост на поколенията и признание и почит към ветераните от Българска гражданска авиация (БГА) Част 1 90-годишните юбиляри (ГОЛЯМА АВИАЦИООННА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 29 ное 2019 | 18:32 views (4386) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

На 29 ноември 2019 г. в Клуба на авиацията, разположен на територията на Терминал 1 на „Летище София“ ЕАД се проведе пета поредна „Среща на поколенията“ от българската гражданска авиация. Тя бе организирана от „Съюза на ветераните от БГА“ с финансовата подкрепа на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА), „Летище София“ ЕАД, ДП РВД и Института по въздушен транспорт (ИВТ). На събитието присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков; директорът на „Летище София“ ЕАД Владимир Рапонджиев; генералният директор на ДП РВД Георги Пеев; председателят на АБА и управител на ИВТ Светослав Станулов; изпълнителният директор на авиокомпания „България Ер“ капитан Янко Георгиев; почетният председател на „Съюза на ветераните от БГА“ капитан Слав Добрев, представители на български авиокомпании и авиационни дружества, като и над 300 ветерани от БГА.

Срещата е развитие на идеята дадена от кап. Слав Добрев, дългогодишен председател на „Съюза на ветераните от БГА“ и реализирана преди 5 години от организацията. Тя стана еманация на приемствеността между поколенията в гражданската авиация, признанието и почитта към първопроходците в небето на България. Тази признателност и приемственост межд упоколенията е уникална за България и я няма в нито един друг бранш. Въпреки че през години са работили в конкуретни компании, ветераните от БГА си говарят и са приятели, защот осподелят една обща мечта и съдба – небето.

На срещата през 2019 г. присъстваха юбиляри навършили през 2019 г. 60, 65, 70, 75, 80, 85 и 90 години. Особено трогателен момент тази година бе факта, че присъстваха 90 годишни инструктори и техните първи ученици, навършили през настоящата година 65 години.

Председателят на АБА и управител на ИВТ Светослав Станулов, един от главните виновници Съюза на ветераните от БГА да съществува и да развива дейност, заяви: „Това което правим със срещите на поколенията в авиационния бранш е уникално и май не се преви никъде другаде. Преди 5 години капитан Слав Добрев поде тази инициатива и я разви. След това Ася Иванова, член на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД я разви на другия край, като създаде инициативата „Училище за авиация“, в която за 4 години преминаха над 700 деца от 1 до 6 клас. Хубаво е, че няколко поколения сме
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
ангажирани с тези инициативи да сме заедно, че никой не е забравен, че всеки има своето място в това което съградихме в българската авиация и че нея ще продължава да я има. Днес съорганизатори сме Асоциацията на българските авиокомпании, в която членуват 7 авиокомпании, ИВТ, Lufthansa Technik и Aero Technik; с помощта на международните летища в София, Пловдив, Бургас и Варна, ГД ГВА и ДП РВД. Тези 16 организации и компании са представили 285 колеги, навършващи кръгли годишнини през 2019 г. Всички те са ветерани, дали своя принос за Българската авиация и това, че ги почитаме показва, че не са забравени – това е знаменателно. Започваме от най-първото поколение – на 90 годишните. Само да отбележа, че те са били на 18 години, когато е създадена Българската гражданска авиация през 1947 г. Дълбок поклон и почитания към всички тях!“.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, за който стана ясно, че е отказал важни срещи, за да присъства на честването на ветераните от БГА, заяви: „Благодаря, че за втора поредна години ми давате възможност да присъствам, да ви погледна в очите и да изпитам гордост от това което българската авиация е имала, има и ще има. Тази година се навършват 75 години от Чикагската конвенция за гражданската авиация, а тук говорим за колеги на 90 години. Както и да се развиват новите технологии, сигурно след десетина години ще има безпилотни самолети, както и се развива изкуствения интелект, едно нещо трябва да развиваме – човешката душа, защото не може без душа в авиацията. Държавата е длъжна да развива с цялото си усърдие българската авиация с тези 3 неща които вие казахте - приемственост, памет и признателност. Аз ви благодаря още веднъж. Знам за стъпките които се правят с развитието на гражданските специалности в бъдещето ВВВУ. От следващата година във Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия ще се обучават ново поколение студенти и по граждански специалности за нуждите на гражданската авиация, което е стъпка в правилната посока. Прогнозите показват, че въздушният трафик ще се увеличава с големи темпове, като през следващото десетилетие през летище София ще преминават три пъти повече пътници. Това означава 3 пъти повече туристи, по-голям принос за София, за българската икономика, за развитие на българската авиация и за европейското въздушно пространство. Това е и отговорност за всички авиационни специалности, за всички специалисти които са тук и продължават да са с нас и ще продължават да са с нас. Благодаря ви още веднъж, надявам се да ме поканите и догодина, живот и здраве“.

Водещият на срещата на поколенията Иван Петков, председател на „Съюза на ветераните от БГА“, сподели надеждите на организацията, че така както през 2018 г. министър Желязков е обещал, и с помощта на ръководството на летище София, ГД ГВА и ДП РВД следващата среща на поколенията през 2020 г. ще се проведе в новия клуб на авиацията, който се изгражда в момента в Терминал 1 на летище София.

Последва награждаване на дейците от БГА навършили 90 години през 2019 г. По думите на Иван Петков, в „Съюза на ветераните от БГА“ има изграден „Клуб на 90-годишните“, в който към момента членуват 28 ветерани. Към тях днес се присъединиха още 9 души. Те получиха почетни грамоти и юбилейни медали, връчени от министър на транспорта Росен Желязков.
1. Посмъртно бе връчена грамота и почетна юбилейна монета на капитан Христо Христов, летец от БГА с 17 620 безаварийни часа, с изключителни заслуги за опазване на авиационната памет за БГА и на музейната сбирка, която даде началото на клуба на авиацията на Терминал 1 в София. Наградата получиха дъщеря му Гергана Христова и внучката на пилота.
image

2. Мирчо Калчев, летец със стаж от 30 години в БГА, прелетял 16 300 безаварийни часа, главен пилот на БГА „Балкан“, инструктор на първия випуск пилоти завършили ВНВВУ „Г. Бенковски“ граждански профил за нуждите на БГА. На срещата присъстваха два от неговите ученици от първия випуск – Пенчо Пенчев и Ватко Бешлиев. Пенчо Пенчев поздрави своя инструктор и двата се прегърнаха.
image
image
image

3. Георги Рендаков, летец в БГА, пролетял 13 850 безаварийни часа, инструктор в Тренажорния комплекс на УЦ на БГА „Балкан“. Наградата ще м убъде предаден апо-късно в Етрополе, където живее.

4. Йордан Кавалджиев – летец, първи началник на РВД в Бургас от 1967 г.;
image

5. Нанка Генова, авиодиспечер в РВД;
image
image

6. Георги Стоичков, авиотехник в РВД. Наградата получи съпругата му;
image

7. Методи Стоянов, авиотехник в РДВ;
image

8. Стефанка Славова, първата жена назначена за стюардеса в ТАБСО през 1952 г. Тъй като живее в чужбина, наградата получи председателят на Дружеството на стюардесите в България Тони Бунджулова.
image

9. Величка Бъчварова, служител на летище София.
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Приемственост на поколенията и признание и почит към ветераните от Българска гражданска авиация (БГА) Част 1 90-годишните юбиляри (ГОЛЯМА АВИАЦИООННА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/15 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка