КОСМОС: Сглобеният в Airbus марсиански ровер ExoMars ще бъде тестван на вакуум в продължение на две седмици

Pan.bg 02 дек 2019 | 13:25 views (592) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
airbus.com

На 2 декември 2019 г. в Тулуза тестването на роувъра ExoMars в Airbus в Тулуза премина към следващия етап със старта на термичното изпитване на вакуум (TVAC), което ще продължи около 18 дни. Роувърът е в Тулуза от края на август 2019 г., преминавайки серия от тестове, за да го подготви за полета си до Червената планета през 2020 г.

Проектът на Европейската космическа агенция ExoMars ще представи първия роувър, предназначен да търси живота на Марс. Като част от тестването TVAC, роувърът ще се нагрява и охлажда, за да симулира тежките условия на пътуването си в космоса и условията, които ще трябва да издържи на повърхността на Марс. Температурите ще бъдат настроени така, че да имитират две „горещи“ и две „студени“ марсиански денонощия или золи - денонощието на Марс продължава 24 земни часа, 39 минути и 35 секунди.

Екипът от Airbus в Stevenage работи ръка за ръка, заедно с Thales Alenia Space и техните колеги от Airbus в Тулуза, за да се гарантира, че роувърът ще е готов за следващата си фаза на пътуването си - за интегриране в Кан в Модула за спускане на космическия кораб Composite преди да бъде изпратен в Байконур за изстрелването през прозореца юли/август 2020 г.

ExoMars е програма на Европейската космическа агенция, изпълнена в сътрудничество с руската космическа агенция "Роскосмос" с принос и от НАСА. Thales Alenia Space е главният изпълнител на мисията ExoMars, а основните други индустриални партньори са OHB за носителя и ОКБ "Лавочкин" за модула за спускане. Интеграцията на роувърите е завършена в Airbus във Великобритания, като Thales Alenia Space доставя лабораторна-чекмедже за анализи, OHB сложните лабораторни механизми, Leonardo осигурява тренировката и девет различни инструментални екипи от държавите-членки на ESA, NASA/JPL и IKI/"Роскосмос", предоставящи своя спускаем апарат Pasteur.

На снимките: Термично-вакуумно изпитване за ExoMars в Airbus в Тулуза © Airbus
image

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КОСМОС: Сглобеният в Airbus марсиански ровер ExoMars ще бъде тестван на вакуум в продължение на две седмици

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка