Св. Николай „донесе“ на българските ВМС нов вертолет – AS365N3+ Dauphin (ГОЛЯМА ВОЕННОМОРСКА ВЕРТОЛЕТНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 06 дек 2019 | 18:00 views (8335) commentaries(1)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
ВарнаНа 6 декември, празника на Свети Николай Мирайклийски – закрилник на рибари и моряци, в Морската вертолетна авиобаза „Чайка” във Варна се състоя церемония за тържественото приемане на въоръжение на вертолет AS365N3+ Dauphin (заводски сериен номер 6964) в състава на военното формирование. На церемонията присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов; началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командващият на СКС ген.-лейт. Любчо Тодоров, зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, областният управител на Варна Стоян Пасев, кмета на Варна Иван Портних, Н.Пр. Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, посланика на Франция в България Н. Пр. Флоранс Мишел Рабин, управителят на Airbus Helicopters Romania Жорж Дирдили; офицери от щаба на ВМС, авиобаза „Чайка“, формирования на ВМС, ветерани от ВМС.

Основни тактико-тактически данни на вертолета:
характеристика стойност
Дължина, m 12,11
Височина, m 3,81
Широчина, m 3,28
Клиренс, m 0,202
Диаметър основен винт (ОВ), m 11,94
Брой лопатки ОВ 4
Диаметър опашен винт, m 1,10
Брой лопатки опашен винт 10
Макс. излетна маса MTOW, kg 4300
Макс. Скорост, km/h 280
Максимална височина излитане/кацане, m 4500
Максимална височина на полета, m 6100
Количество гориво, kg 915
Максимална далечина на полета, km 792
Максимална продължителност на полета, h 3,5
Максимален товар на външно окачване, kg 907

Вертолетът е задвижван от 2 двигателя Turbomeca Ariel 2C с мощност 718 kW (962 к. с.); разполага с 4-осов автопилот АРМ 2010; има на борда 4 многофункционални дисплеи MFD 255; разполага с цифрова карта на местността DMAP Euronav VII с 10,4 инчов дисплей, който изобразява освен картата и показаният от радара, GPS координатите и автоматизирана система за избягване на сблъсък със земята. Вертолетът освен това разполага с 2 GPS-а Garmin GNS 430W, радар Bendix RDR-1600; интегрирана система за инструментално кацане ILS, приемник за системата DME. Авиониката на AS365N3+ Dauphin включва също така система за запис на полетни данни и радиокомуникации CVFDR, система за избягване на сблъсъци в въздуха ACAS; а светотехническото му оборудване позволява изпълнението на полети с очила за нощно виждане. На борда на вертолета е монтирана лебедка с товароносимост 272 kg и дължина на въжето 90 m. Вертолетът има система за приводняване, като и за излъчване на авариен сигнал при принудително приземяване/приводняване (ELT).

Хеликоптерът е получен в резултат на договора между Airbus Helicopters (като наследник на Eurocopter) и МО на България за уреждане на насрещните искове по договора за доставка
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
на вертолети AS532AL Cougar и AS565MB Panther.

Машината е пристигна на 20 ноември 2019 г. В България и в кратък срок бе приета по документи от българските ВМС. Вертолетът е на 6 години, предишният оператор е била частна норвежка компания. Преминал е през техническо обслужване в завода на Airbus Helicopters Romania в Брашов (Румъния) и отговаря в максимална степен на сега експлоатираните от българските ВМС вертолети AS565MB Panther. Ще носи борден номер 905 (настоящите вертолети са с бордни номера 901 и 903).

image
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви: „С настоящия акт се слага край на дълги и скъпоструващи съдебни спорове между МО и Airbus Helicopters. Казвам скъпи, защото когато влязох в МО вече бяхме платили над 500 000 лв. на адвокати и адвокатски кантори. Този спор можеше да продължава и досега с неизвестен изход. Точно по това време се случи катастрофата с една от Panther-и през юни 2017 г. Тогава МО предложи в замяна на прекратяването на нашия иск по част от офсета да получим вертолет за нуждите на ВМС, както и откриване на завод на френската компания Latecuere, която произвежда авиационни части. Възложих на зам.-министър Величков да води преговорите. Съдебният спор приключи по взаимно съгласие. В резултат бе стигнато до взаимноприемливо и изгодно решение. В резултат днес българските ВМС получават модерен вертолет, който ще помогне много за изпълнението на поставените им задачи – от защита на териториалната цялост на България до търсене и спасяване. Искам да благодаря на представителите на Airbus Helicopters че направиха всичко възможно и се съобразиха и с някои наши допълнителни желания и днес имаме възможност да се радваме на новата придобивка от една страна, а от друга военнослужещите от ВМС и авиобаза „Чайка“ да са все по-уверени, че ще имат възможност да изпълняват служебните си задължение точно, качество и безопасно. Знаменателно е, че приемането на вертолета става в Деня на Свети Никола, закрилник на всички моряци, включително и на нашите военни моряци. Искам да благодаря на всички, които работиха за днешния успех и да уверя колегите от ВМС че техните способности и възможни от днес се увеличават до нивото което бяха преди загубата, за съжаление, на вертолета AS565MB Panther преди 2 години. Честито!“.

На въпрос на списание „Клуб КРИЛЕ“ министър Каракачанов поясни, че недовършения хангар по договора с Eurocopter в 24-а авиобаза Крумово ще бъде финансиран до края на 2019 г.

image
Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов заяви: „Искам от името на ВМС да благодаря на политическото ръководство на МО за положените усилия за да може този вертолет да може да е в състава на българските ВМС. Радвам се, че ятото на „Чайка“ е отново в пълен състав. С тази придобивка ВМС отново попълват своя състав и са готово да изпълнява своите задължения в пълен обем както и досега. Благодаря още въднъж н аръководството на МО и се надявам, че партньорството с представителите на Airbus Helicopters да продължи“.

Управителят на Airbus Helicopters Romania Жорж Дирдили връчи на министър Каракачанов макет на вертолет AS365N3+.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Св. Николай „донесе“ на българските ВМС нов вертолет – AS365N3+ Dauphin (ГОЛЯМА ВОЕННОМОРСКА ВЕРТОЛЕТНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/17 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  THUNDER 07 дек 2019, 16:05
   
  3
   
  0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка