Warning: getimagesize(https://static.webvariant.com/imagebank/cache/191208071748-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

TV 2 NORGE: Датчаните видяха от спътниците изграждането на руска арктическа авиобаза

Pan.bg 08 дек 2019 | 08:04 views (774) commentaries(0)
img https://pogled.info/svetoven/TV-2-NORGE-datchanite-vidyaha-ot-spatnitsite-izgrazhdaneto-na-ruska-arkticheska-aviobaza.111418


/Поглед.инфо/ Според информация на датското разузнаване на най-северната гранична застава на Русия, разположена на Земята на Франц Йосиф, до 2020 г. ще се появи оперативна авиобаза с изтребители. Според TV 2 NORGE по този начин Русия ще може да открие и предотврати заплахата от високоточни атаки от САЩ предварително, преди врагът да стигне до континенталната част на страната.

Северните райони и Арктика днес заемат централно място в руската програма за военна модернизация. Според TV 2 NORGE, позовавайки се на военното разузнаване на Дания, очевидно, на най-северния граничен пост на Русия, разположен на Земята на Франц Йосиф, до 2020 г. ще се появи действаща въздушна база с изтребители.

По информация на службата за военно разузнаване на Дания базата на граничната служба Нагурская ще се превърне в най-северната военна въздушна база в света и ще позволи на руските военновъздушни сили да се укрепят в Крайния север. Според данни на датското разузнаване базата ще стане крайъгълен камък за Русия при изграждането на предна отбранителна линия в Арктика. Спътниковите снимки, направени през есента на 2019 г., показват, че се работи за удължаване на пистата за излитане и кацане от 2500 m до 3500 m.

„Русия започна работа по пистата в Нагурская през 2017 г. и продължава да увеличава потенциала на базата. Когато всичко приключи, Русия ще може да използва Нагурская за най-големите транспортни самолети и самолетите за борба с подводници, както и за бомбардировачи.“, пише датското военно разузнаване в неотдавнашен анализ на заплахите.

По този начин Русия ще премести част от отбраната си далеч в Северния ледовит океан и ще може да открие и предотврати заплахата от високоточни атаки от САЩ предварително, преди врагът да стигне до континенталната част на страната.

„В случай на криза базата ще помогне на Русия да установи контрол над морските и въздушните райони на територии, които се простират далеч отвъд нейните собствени граници“, пише датското разузнаване.

В анализа също така се казва, че отбраната, която Русия изгражда в северните райони, все повече започва да включва елементи, които също могат да бъдат използвани и при настъпателни операции.

„От тази база руските самолети също ще могат за кратко време да стигнат до Североизточна Гренландия и с помощта на ракети с далечен обсег или с подкрепата на
самолетите за зареждане с гориво дори могат да атакуват базата Туле“, пише военното разузнаване на Дания.

Премиер-министърът на Норвегия Ерна Сулберг коментира за TV 2 NORGE тревогата на Дания по повод на руската авиобаза на Земята на Франц Йосиф.

„Това се вписва в картината, която вече познаваме - Русия укрепва военната си сила, включително на север, тя става по-бърза, по-мобилна, разполага с повече оборудване и възможности. Но по същество това не променя нищо за нас. Просто трябва да създадем система за отбрана, която предвид членството ни в алианса би била достатъчна за възпиране на агресията. Ние редовно разказваме на партньорите си за всичко, което виждаме в тези области, защото нашата задача в НАТО е да бъдем очите и ушите на алианса на север. Но не мога да навлизам в подробности.“, каза Сулберг.

Превод: М.Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: TV 2 NORGE
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*