Европа ще чисти космоса със специален робот

Pan.bg 16 дек 2019 | 12:30 views (243) commentaries(0)
img vesti.bg

ЕКА ще използва космическия апарат, за да премахва по-едрите отломки от сателити

Е вропейската космическа агенция (ЕКА) напредва с разработката на космическия апарат ClearSpace-1, чрез който смята да почиства космоса от откломките от сателити, съобщава DigitalTrends. Мисията трябва да започне през 2025 г., като ще даде началото и на нов космически пазар.

НАСА откри лесно достъпен за астронавтите лед на Марс

ЕКА работи заедно с консорциум от няколко стартиращи компании, който се води от швейцарската ClearSpace. Те ще предадат последните си предложения по проекта, като изграждането на апарата ще започне през март 2020 г.

Учените изчисляват, че в момента около Земята има около 2000 работещи сателита и над 3000, които са излезли от употреба. Броят на сателитите ще се увеличи драстично през следващите години с навлизането на по-малките изкуствени спътници и мащабни проекти за осигуряване на сателитен интернет по целия свят.

"Представете си, ако в световния океан все още плуваха свободно всички вече неизползвани кораби. Такава е ситуацията в орбитата около Земята", коментира директорът на ЕКА Ян Вьорнер.

Апаратът ClearSpace-1 ще бъде своеобразен "влекач", който ще може да се приближава до такива сателити, да ги улява чрез роботизираните си ръце и да ги премества в орбити, които да ги насочват към атмосферата на Земята, за да могат да изгорят в нея. ClearSpace-1 е само тестов робот, който ще се опита да улови апарата Vespa и ще изгори заедно с него в атмосферата. Това ще е достатъчно за развиването на по-сложни роботи, включително такива, които ще могат да улавят по няколко останки наведнъж.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка