Финландия започва изпитанията на самолетите, участващи в конкурса за нов изтребител

Pan.bg 04 яну 2020 | 14:01 views (629) commentaries(3)
img ilmavoimat.fi/
Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

Пет изтребителя ще участват в изпитанията HX Challenge във Финландия

От 7 януари до 26 февруари финландските ВВС ще оценят петте изтребителя, участващи в програмата HX Fighter, като с тях бъдат извършение оценъчни полети. Изпитанията ще се извършат от военновъздушната база Пиркала.

Целта на HX Challenge е да се проверят дадените от компаниите данни за изтребителите в условията на страната чрез изпитания, проектирани от Финландия. Всеки от петте изтребителя ще има по седем дни за изпитателните полети и тестове. В изпитанията ще участват и финландски F/A-18 и Hawk, играещи ролята на „агресори“.

HX Challengeе е една от фазите за оценка на възможностите на изтребителите, целяща потвърждаване на дадените от фирмите ТТХ за самолетите.
При втората фаза, на база на получените резултати, на симулатори ще се оценят възможностите на звено изтребители в различни сценарии.

При третата фаза ще се демонстрират оперативните способности на изтребителите чрез симулиране на участие в продължителни бойни действия.

Програмата за нов изтребител HX Fighter е част от усъвършенстване на финландската система за отбрана. Ето защо ще се провери и съвместната работа на новия изтребител

HX Challenge не е авиошоу или реално учение, но въпреки това между терминалите 1 и 2 от към гражданската страна на летището,ще има обособена зона, от където авиационните фенове може да наблюдават излитанията и кацанията на участващите в изпитанията изтребители.

В края на втората фаза през 2020 ще се изпратят искания за последни най-добри предложения (Best and Final Offer - BAFO). Правителството на Финландия ще вземе решение за победителя през 2021 г.

Графикът на изпитанията е следният:
• Eurofighter Typhoon 9–17 януари 2020
• Dassault Rafale 20–28 януари 2020
• Saab Gripen 29 януари –6 февруари 2020
• Lockheed Martin F-35 7–17 февруари 2020
• Boeing F/A-18 Super Hornet 18–26 февруари 2020


image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Ghost_ 04 яну 2020, 14:34
   
  9
   
  1

  Ето така се правят конкурси и се провежда обективна селекция!

 2. #2
  Borislavov 04 яну 2020, 17:35
   
  7
   
  2

  Първата ми мисъл беше 1 : 1 написаното от Духа, следващата, като прочетох кои са участниците беше: "Абе тия фини, толкова ли са загубени, че не са обърнали внимание на чудото кенЕф-16!!! Ми може ли такова нещо? Що не се консултираха с нашите пишман-специалисти? Направо отсега можеха да трупнат милиардите на Lockheed-Martin и щастливо да чакат някога да получат котката от торбата...А сериозно БРАВО НА ФИНИТЕ!

 3. #3
  САМО НАПРЕД 05 яну 2020, 10:22
   
  6
   
  2

  УБЕДЕН СЪМ ,ЧЕ SAAB НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ,
  КАКТО СЪМ УБЕДЕН ,ЧЕ
  румИн П€Д€радев е ФАЛШИВ Г€Йрой!

  ПОДОЗИРАМ,ЧЕ ЩЕ ВЗЕМАТ Boeing F/A-18 Super Hornet,

  А НЕ ПРЕСКЪПИЯТ Lockheed Martin F-35 !

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker