Airbus BelugaXL влиза в експлоатация, като добавя XL капацитет към флота на Airbus

Pan.bg 14 яну 2020 | 12:30 views (375) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
airbus.com

На 13 януари 2020 г. в Тулуза новият карго самолет BelugaXL влезе в експлоатация, като предостави на Airbus 30% допълнителен транспортен капацитет, за да подкрепи текущото увеличаване на производство на търговски самолети. Самолетът, който е неразделна част от индустриалната система на Airbus, направи първия си оперативен полет на 9 януари 2019 г. Това е първият от шестте самолета BelugaXL, който започва работа заедно с предшествениците си BelugaST, като останалите самолети ще бъдат въведени в експлоатация между 2020 и 2023 г.

Стартиран преди малко повече от 5 години, през ноември 2014 г., въвеждането в експлоатация бележи поредното успешно постижение за вътрешната програма за карго самолети, която получи сертификат за тип от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) през ноември 2019 г., след интензивна кампания за тестови полети. В техните рамки BelugaXL изпълни повече от 200 полетни изпитания, продължили над 700 летателни часа.

С дължина 63 метра и ширина 8 метра BelugaXL има най-голямото напречно сечение на товарен отсек от всички съществуващи товарни самолети в света. BelugaXL може да носи две крила на A350 XWB в сравнение с BelugaST, които могат да носят само едно. С максимален полезен товар от 51 тона, BelugaXL има далечина на полета от 4000 км.

BelugaXL е базиран на карго самолета A330-200 Freighter, което позволява повторната употреба на съществуващи компоненти и оборудване, и се задвижва от двигатели Rolls Royce Trent 700. Спуснатата кабина, структурата на карго отсека и задната част и опашката са новоразработени съвместно с партньори, придавайки на самолета отличителния си вид.

BelugaXL е най-новото попълнение в транспортното портфолио на Airbus. Докато въздушният транспорт остава основният метод за транспортиране на големи компоненти за самолети, Airbus също така използва автомобилен, железопътен и морски транспорт за придвижване на части между производствените си обекти. Подобно на BelugaST, самолетът ще експлоатира от 11 дестинации в Европа, като продължава да укрепва индустриалните възможности и дава възможност на Airbus да изпълнява своите ангажименти.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка