Компания на Мъск ще тества системата за аварийно спасяване на пилотирания кораб "Дракон"

Pan.bg 19 яну 2020 | 18:26 views (265) commentaries(0)
img
it.dir.bg


В теста "Спейс Екс" ще "жертва" ракетата-носител "Фалкон-9", тя няма да се взриви, но се очаква да се разпадне

Частната компания "Спейс Екс" на Илон Мъск днес отново ще се опита да унищожи една от ракетите си в тест на системата за аварийно спасяване на пилотирания кораб "Дракон", съобщават световните агенции.

Тестът - ключова стъпка преди планирания първи полет на астронавти с кораба до Международната космическа станция (МКС), трябваше да бъде извършен вчера, но беше отложен заради силни ветрове и щорм на мястото на приводняване в Атлантическия океан.

Пилотираният кораб "Дракон" представлява модифицирана версия на товарния си съименник, който вече осъществява полети до МКС.

Ако тестът премине успешно и корабът получи сертификат от НАСА, ще започне подготовката за първия му пилотиран полет до орбиталната станция, който ще отведе на МКС астронавтите Робърт Бенкън и Дъглас Хърли.

Първият полет в безпилотен режим на космическия апарат беше осъществен в началото на март миналата година.

Тестът предвижда активирането на спасителната система минута и 24 секунди след изстрелването на ракетата-носител "Фалкон-9" на височина около 19 километра. Капсулата на кораба "Дракон" с два тестови манекена, оборудвани със сензори, ще бъде изстреляна встрани от носителя и ще продължи да се издига. В този момент в нея ще настъпи четирикратно претоварване. Тогава ще заработи системата за разгръщане на парашути. Приблизително 10 минути след началото на теста, капсулата ще се спусне в Атлантическия океан на около 30-35 километра край бреговете на Флорида, където ще я очакват спасителни екипи.

В теста "Спейс Екс" ще "жертва" ракетата-носител "Фалкон-9". Тя няма да се взриви, но се очаква да се разпадне.

НАСА преустанови пилотираните полети през 2011 г. след приключването на програмата "Космическа совалка". Оттогава астронавти се транспортират до МКС с руски кораби "Союз".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker