ГАЛЕРИЯ ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО: ВРЪЧИХА БОЙНОТО ЗНАМЕ НА ВВВУ "Г.БЕНКОВСКИ"! УЧИЛИЩЕТО ВЕЧЕ Е ФАКТ!

Pan.bg 20 яну 2020 | 15:53 views (3137) commentaries(2)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"Днес на плаца в Долна Митрополия се състоя тържествeнатd церемония по връчване на бойното знаме на нововъзстановеното Военонвъздушно училище „Г. Бенковски“. Присъстваха президентът на републиката и върховен главнокомандващ Румен Радев; министърът на отбраната Красимир Каракачанов, командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, зам.-началникът на отбраната ген.лейт. Димитър Илиев, НЩ на СКС ген.-майор Иван Лалов, командирът на ВМС контрадамирал Кирил Михайлов, главният секретар на президента о.з. полк. Димитър Стоянов; съветникът по военната сигурност на президента бриг. ген. Васил Лазаров; секретарят по сигурност и отбрана на Президента на Република България о. з. бриг. ген. Стефан Янев; съветникът по сигурност и отбрана на президента о.з. полк. Илия Милушев; командирът на 3-а авиобаза бриг. ген. Димитър Петров; командирът на 16-а Транспортна авиогрупа полк. Филип Ангелов; командирът на База КУН полк. Христо Ганецовски, командирът на Първа зенитно-ракетна база полк. Валери Ценов; командирът на ВВУБ „Г. Бенковски“ полк. Петър Банков; офицери от МО, ЩО, СКС, ВВС и СВ; кмето и депутатит от региона, ветерани от авиацията.
Президентът на републиката и върховен главнокомандващ Румен Радев прие рапорта н аначалника на почетния караул от курсанти от ВВУ „Г. Беноквиски“ и ВВУБ „Г. Бенковски“, поклони се пред знамето и прие почетния строй.
Министър Каракачанов и началникът на ВВВУ «Г. Бенковски» символично приковаха с пилони знамето към дръжката, след това министъртъ на отбраната връчи знамето на бриг. ген. Радойски.

В словото си бригаден генерал Юлиян Радойски заяви:
„Уважаеми господин Президент и главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев,
Уважаеми господин Председател на Комисията по отбрана в Народното събрание Генерал Константин Попов,
Уважаеми господин Вицепремиер по обществения ред и сигурността и Министър на отбраната Красимир Каракачанов,
Уважаема госпожо Кмет на Община Долна Митрополия Поля Цоновска,
Уважаеми господин Управител на Област Плевен Мирослав Петров
Уважаеми Честни отци ,
Господа генерали, адмирали, народни представители, ветерани , офицери, сержанти , курсанти и войници,
Дами и господа,
Днес станахме съпричастни на един тържествен и неповторим акт.
В героичната кохорта на българските бойни светини се вля и нашата - знамето на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”. Този миг за всички нас, които заставаме под неговите дипли, е незабравим, ангажиращ и паметен.
Бойните знамена са славата и честта на България. Те са гласът и ехото на кръвта, те са заветът,
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
предаван от поколение на поколение.
С връчването на бойното знаме продължаваме мисията на авиационното образование в България ,поставено преди 106 години от пилота Радул Милков в първата Авиационна школа : подготовка на пилоти и авиационни специалисти със знания и умения , равностойни на утвърдените световни авиационни школи.
Години на възход и падения , на подвизи и болка от смърт и разруха ,в резултат на войни , политически , икономически и идеологически сътресения.
България , армията й , авиацията й ,въпреки превратностите са успявали да се възродят и продължат напред помъдрели.
Вече 72 години , тук – В Долна Митрополия , на тази земя е българското Военно Въздушно училище „ Георги Бенковски“ . С усет за значимото и необходимото за развитие на авиационната наука , подготвили хиляди пилоти ,инженери и специалисти за военната и гражданската ни авиация , а и представители от пет държави.
Възпитаници на Училището са сред учените ,които заедно с тримата български космонавти , изведоха България като 6-та космическа държава. Създадоха Института за космически изследвания към БАН, развиват авиационната наука.
С достойнство изпълняват задълженията си по защита на родното небе в авиационните бази и при участие в национални и многонационални проекти за поддържане на сигурността, опазване на мира и развитие на обществото. Всестранно развити личности -с постижения във военното дело, науката, културата и изкуството , спорта.
Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват или летят, звездите са водачи. За други са само малки светлинки.
Новият етап на развитие на ВВВУ „Георги Бенковски“ започна тази година -2020 ,с устрем и вдъхновение.
Пътят е труден и изисква възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности ,откриване на Професионален сержантски колеж ,създаване на иновативни центрове за изследователска дейност , подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16 , привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти .Резултатът – готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните ,членки на НАТО.
Убеден съм, че целенасоченото и професионално партньорство с Министерствата и институциите ,с местната власт , с ВВУБ „ Георги Бенковски“, авиационните бази и структурни звена на ВВС , имащи отношение към издигане авторитета на българското авиационно образование-ще освети ярко пътят ни към звездите.
Висшето Военно Въздушно Училище „ Георги Бенковски“ ще заеме подобаващото му се място в Асоциацията на въздушните академии !
Да познаваме и помним сътвореното! Да бъдем част от съвременната история на българското авиационно образование !
Поздравявам Ви с връчване на бойното знаме и възобновяване на ВВВУ „Георги Бенковски!“.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви: „Възстановяването на Военновъздушното училище е изправяне на една несправедливост и връщане на една традиция
Възстановяването на Военновъздушното училище е изправяне на една несправедливост и връщане на една традиция. В своята дълга 1400-годишна история тук, на Балканите, България е имала различни съюзници и различни приоритети. Но Българската армия е имала едно единствено предназначение: да защитава териториалната цялост на страната от външни врагове и да осъществява нейните национални идеали. Това е основната задача на Българска армия и днес“ посочи още той.
Към курсантите във възстановеното Висше военновъздушно училище той се обърна с думите: „Българската авиация има славни и велики традиции. Няма нужда тепърва да се търси чужд опит и да се копират чужди кумири. В историята на нашата авиация има достатъчно офицери, които могат да бъдат вашият пример за подражание“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО: ВРЪЧИХА БОЙНОТО ЗНАМЕ НА ВВВУ "Г.БЕНКОВСКИ"! УЧИЛИЩЕТО ВЕЧЕ Е ФАКТ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  bate goiko 20 яну 2020, 22:51
   
  5
   
  4

  Възстановяването на ВВВУ е историческо събитие.Пожелавам успех на ръководството на училището, защото трудно се възстановява нещо което беше фактическо ликвидирано.Хубаво е че има желание за работа и за първи път от 18 години видяхме курсанти, които приличаха на военнослужещи. Имаше в ритуала ред, дисциплина, организация. Това е похвално за ръководството. Предизвикателствата пред ръководството на ВВВУ са много и пречките също. Най-трудно ще е взаимодействието с ръководството на учебната база "Георги Бенковски 2", което трудно ще се примири със създаването на ВВВУ"Георги Бенковски " в същия район. Ако искаме да имаме успех в начинанието трябва да се обединят усилията на двете формирования чрез създаване на единна структура, която да работи в една посока. Помислете как се закри военното училище-една година след създаването на ВВУБ. Опитът показва че двете структури не могат да работят разделени и успешно. Целта е една и усилията трябва да са общи, иначе ще има пореден неуспех. Успех.

 2. #2
  кака 28 яну 2020, 21:51
   
  1
   
  0

  "В словото си бригаден генерал Юлиян заяви: "......

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker