Канадският конкурс за нов изтребител все повече се превръща във фикция

Pan.bg 21 яну 2020 | 16:38 views (383) commentaries(0)
img livejournal.com
Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

Към момента „откитият и прозрачен“ конкурс на ВВС на Канада за замяна на изтребителите CF-18 с нов останаха само три участника: Lockheed Martin F-35 Lightning II, Saab JAS 39E/F Gripen и Boeing F/A-18E/F Super Hornet (вместо планирания в началото Boeing F-15SE Silent Eagle).

От поканените в началото компании, първа се отказа Dassault Aviation (с Rafale), заявайки гласно, че конкурсът е фалшифициран в полза на F-35.

След публично обявяване на окончателните условия на тендера през месец юли 2019 г. със същото обяснение се оттегли и Airbus с Eurofighter Typhoon.

Но интересът по темата все още се е запазил, особено на фона на привлеклия вниманието на специалистите почти аналогичен финландски конкурс за нов изтребител.

И като че ли са малко досегашните скандали, от Министерството на обществените услуги и поръчки официално заявяват, че Канада няма да проведе изпитания между конкуриращите се самолети и тестове за тяхните възможности за експлоатация в суровите арктически условия, подобни на изпитанията HX Challenge, които сега се провеждат във Финландия (виж http://www.pan.bg/view_article-1-511539-finlandiya-na-hod-sa-iztrebitelite-Rafale.html).

„Ния нямаме планове за подобни изпитания“, заявява прес-секретарят на министерството Стефани Амел (Stéfanie Hamel).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker