Dassault и Thales ще доставят на Франция Falcon 8X във вариант за SIGINT (СНИМКА)

Pan.bg 23 яну 2020 | 09:56 views (373) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
thales.com

На 14 януари 2020 г. стана ясно, че правителството в Париж е подслушвало компаниите Dassault и Thales, които предлагат да доставят 3 самолета за радиоразузнаване (SIGINT) базирани на реактивния бизнес джет Falcon 8X. Предложението се базира на програмата ARCHANGE.

Проектът предвижда системата Thales CUGE да бъде инсталирана първоначално на два самолета, а след това и на трети. Очаква се първият самолет Dassault Falcon 8X SIGINT да влезе в експлоатация във френските ВВС през 2025 г.

Френската дирекция по въоръжение (DGA) възложи поръчката на 30 декември 2019 г., а компаниите потвръдиха на 14 януари 2020 г.. Изображение, дадено от Dassault, показва системата CUGE, разположена в обтекател под предната част на фюзелажа на джета.

„Договорът обхваща първите два самолета по програмата. В крайна сметка CUGE ще бъде разположена на 3 самолета Falcon 8X, построени от Dassault Aviation, за да замени двата самолета Transall C-160 Gabriel на въоръжение във френските ВВС. Планирано е новите самолети да постъпят от 2025 г. нататък“ заявиха от Thales.

В съобщението на компанията се отбелязва, че бъдещото бойно поле ще бъде все по-сложно и ще изисква системи за наблюдение, които позволяват бързо да се вземат решения. Добавя се, че системата CUGE позволява едновременно откриване и анализ на радио и радиолокационни сигнали, използвайки многополярни антени на компанията, поддържани от изкуствен интелект. В програмата е включена наземна платформа за обучение.

„Джетовете Falcon със специални мисии осигуряват перфектната илюстрация на двойните компетенции на Dassault Aviation: нашите граждански самолети се възползват от най-модерните технологии, разработени за нашите бойни самолети, които в замяна се възползват от индустриалните процеси, използвани за високо конкурентното производство на самолетите Falcon“ допълни Ерик Трапие, председател и главен изпълнителен директор на Dassault Aviation.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker