Франция стартира концептуално проучване за HAPS тип Stratobus

Pan.bg 23 яну 2020 | 11:59 views (396) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
janes.com

Френската агенция за въоръженията в отбраната Direction Générale de l'Armement (DGA) подписа договор с Thales и Thales Alenia Space за провеждане на концептуално проучване относно приложенията за разузнаване и наблюдение (ISR) на платформа тип Stratobus, съобщи Thales на 8 януари 2020 г.

Stratobus е стратосферен дирижабъл, псевдо сателит с голяма надморска височина (high altitude pseudo satellite - HAPS), проектиран от Thales и Thales Alenia Space. Той е предназначен да лети на височина над 19 812 m. Stratobus може да се използва за различни мисии, включително ISR и комуникации както за граждански, така и за военни цели.
Изследването, започнато от DGA, ще включва оперативно проучване на концепцията за мисия за ISR, включително учения, симулиращи използването му в оперативни театри на бойните действия. Пълноразмерна демонстрационна концепция също ще се изучава.

Концепцията Stratobus е представена за първи път от Thales през 2014 г. по време на Innovation days на компанията. Програмата бе официално стартирана през 2016 г. с финансиращи партньори CGI/Bpifrance (организации, подпомагащи френските инвестиции в бъдещи програми). Първите полетни демонстрации се планират до края на 2023 година.

Оригиналната концепция Stratobus, представена от Thales, е с дължина 115 m и тежи близо 7 тона. При стандартна конфигурация той може да пренася 250 кг полезен товар с мощност 5 кВт. За специфични мисии над екватора, полезният товар на платформата може да достигне 450 кг и мощност от 8 кВт. Според Thales Stratobus е предназначен за 5-годишни мисии с годишно обслужване.

На графиката: Концепция за платформата тип Stratobus, която Thales трябва да разработи в платформа HAPS за френските военни. (графика Thales)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker