Италианската компания Leonardo успешно проведе тестове с най-големия дрон в света

Pan.bg 24 яну 2020 | 11:32 views (285) commentaries(0)
img
Италианската компания Leonardo проведе изпитания с най-големия дрон, чийто размах на крилото е 18,8 m - Falco Xplorer ("Фалко"). Това е най-голямата дистанционно пилотирана въздушна система (RPA), произведена от италианската компания. Апаратът със сериен номер „1” излетя от ПИК на авиобазата на ВВС в Трапани в Италия и полетът продължи около 60 min, прелитайки над залива в специална полетна зона, преди да се върне в базата.
За първи път демонстриран на авиосалона SIAE в Париж през 2019 г., създателите на Falco Xplorer заявиха, че освен огромния размах на крилото в класа на дроновете, той има и 24-часова автономност, работен таван от над 9100 m и може да носи полезен товар с маса 250 kg. Снабден с многобройни сензори, той осигурява непрекъснато стратегическо наблюдение и разузнаване. На него могат да разчитат както военни, така и граждански клиенти. Falco Xplorer напълно съответства на всички критерии и изисквания за БЛА (UAV) на ООН, на бреговата охрана на ЕС и Frontex (Агенцията за сигурност на външните граници на Европейския съюз). Гамата от сензори включва многорежимен радар за наблюдение Gabbiano T-80 на Leonardo, електронна разузнавателна система SAGE, автоматична система за морска идентификация, комплект за разузнаване на сигнали и електрооптична система. Освен това дронът не попада в международните разпоредби за търговия с оръжие (ITAR) и отговаря на критериите за режима на контрол на ракетната технология (MTCR) от клас II, така че може да бъде офериран за експорт в целия свят.
В момента Falco Xplorer провежда серия от изпитателни полети, за да се оценят възможностите на БЛА и интегрираната сензорна система, а също така преминава и сертификация за съответствие с критериите за летателна годност NАТО STANAG 4671. Това ще увеличи оперативния му сектор няколко пъти.

Leonardo S.p.A.
Снимка: © Leonardo S.p.A.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker