Невероятен успех на представянето на книгата „Феноменът българска авиация“ – събра над 100 души, от президента Радев до редови летци (ГОЛЯМА ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 12 фев 2020 | 12:47 views (18373) commentaries(0)
img хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"На 11 февруари 2020 г. в Музея на авиацията на Терминал 1 на летище София се проведе дългоочакваната от авиационната общност в България премиера на книгата на доайена на българската авиационна литература о.з. полк. Иван Петков „Феноменът българска авиация“. Присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев; бриг. ген. Васил Лазаров, съветник по военната сигурност на Президента на Републиката; о.з. полк. Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на Президента на Републиката; Георги Пеев, генерален директор на ДП РВД; капитан Янко Георгиев, изпълнителен директор на а/к „България Ер“, Владимир Рапонджиев, изпълнителен директор на „Летище София“ ЕАД; зам. НЩ на ВВС полк. Евгени Генчев, полк. Филип Ангелов, командир на 16-а ТрАГ-Враждебна; офицери от ВВС; представители на авиационни компании; ветерани от военната, гражданската, селскостопанската и спортната авиация на България, ученици от Колежа по въздушен транспорт към Института по въздушен транспорт; приятели на българската авиация.

Залата на Музея на авиацията се оказа тясна за всички присъстващи. Представянето на книгата започна с прочитане на въведението й от актрисата Мими Таларкова. Издателят на книгата, управителят на българското военно издателство „Еър груп 2000“ ЕООД о.з. подполк. Росен Панчелиев заяви, че от 25 години списание „Клуб КРИЛЕ“ и издателството се стремят да съхранят за поколенията историята и личностите на българската военна и гражданския авиация. Той изрази искреното си възхищение от уменията на автора Иван Петков едновременно да е част от всички значими авиационни събития и мероприятия в страната и да е техен деен организатор. След това Росен Панчелиев предостави думата на о.з. ген. Михо Михов, бивш Началник на ГЩ на БА и командващ на ВВС. В своето емоционално слово ген. Михов говори за значението на книгата „Феноменът българска авиация“ за поставяне на важни въпроси за същността на българската авиация. Ген. Михов направи безпощаден разрез на всички важни въпроси и изводи в книгата, на нейната фактологичност и обективност в представянето на възходите и паденията на българската авиация.

Капитан Йовко Йоцев, главен секретар на Асоциацията на българските авиокомпании, прочете поздравителен адрес от нейния председател Светослав Станулов, който отсъстваше поради заболяване и след това изказа собственото си мнение за значимостта на книгата и на дейността на нейния автор.

Актрисата Мими Таларкова прочете заключението на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > книгата, а след нея Иван Петков представи мотивите и целите за написването на книгата. Авторът подчерта, че не държи всички да са съгласни с неговите изводи, че се е водил от принципа да пише само за хората от българската авиация, които вече не са сред нас, и че в дадени моменти е запазил правото си да не представя факти, които биха предизвикали дискусии. В края на емоционалното си слово Иван Петков представи спомен за своя среща с ученици, на която им е разкрил магията на авиацията и им е пожелал на полетят на нейните криле.

Последен се изказа президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев. В типичния за него откровен стил, без да чете написани речи, а от сърце, той подчерта, че: „Българската авиация е създадена на духовните криле на нашия народ от порива и идеалите на възрожденците ни за свобода, тя се ражда като гордост на нацията и олицетворение на нейната мощ. Това заяви президентът Румен Радев при представянето на книгата „Феноменът българска авиация“, написана от полковника от запаса, военен и граждански пилот Иван Петков. Книгата проследява важните събития от историята и личности в българската авиация.

Президентът отбеляза всеобхватния подход на Иван Петков в 300 страници да събере не само историята, но и „необятния и несломим дух“ на българската авиация. Само човек с огромни познания, с изживяно страдание и любов към авиацията може да напише такава книга, заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че авторът е успял да опише възхода, но и падението, цялата болка, но и гордост и радост, да обхване държавността, но и опитите за политизирането на българската авиационна история. Румен Радев подчерта, че България има с какво да се гордее не само в миналото, но и днес, защото българските пилоти са равни на своите партньори, въпреки предизвикателствата и недостатъчния нальот.

„Ние носим в сърцата и на крилете си духа на нова България“, заяви президентът. По думите на Румен Радев, всеки летец и авиационен специалист е държавник, защото мисли първо за родината си и залага своя живот в името на България. „Авиацията е извор на държавност и Иван Петков разбира това“, посочи президентът.

Към присъстващите пилоти, ветерани, авиационни специалисти Румен Радев се обърна с думите: „Авиацията носи духовната красота на дълга към нацията и каквото и да става оттук нататък, никой не може да ви отнеме тази красота и вярност към България. Затова и нашата авиация е силна и непобедима, устояла на всякакви превратности и ще пребъде“.

Представянето завърши с импровизирана и непринудена среща и разговор на президента Румен Радев с неговите колеги от авиацията.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Невероятен успех на представянето на книгата „Феноменът българска авиация“ – събра над 100 души, от президента Радев до редови летци (ГОЛЯМА ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/35 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка