България може да купи 2 два медицински хеликоптера с европари

Pan.bg 14 фев 2020 | 17:47 views (381) commentaries(6)
img
news.bg


Страната ни би могла да купи два хеликоптера за медицинско спасяване

През ноември миналата година бе взето решение за осигуряване на финансиране за доставката на един хеликоптер, но разчетите към днешна дата сочат, че би могло да се доставят два.

Мярката за осигуряването на въздушните линейки ще бъде отворена през месец март, а Министерството на здравеопазването, което е бенефициент, ще има два месеца, за да подаде проектно предложение и да кандидатства за средствата.

Освен доставката на хеликоптери, с ресурса се предвижда и осигуряване на хангари, обособяване на хеликоптерни площадки в страната и покриване на цялата съпътстващата инфраструктура за експлоатацията на летателните средства.

По думите на зам.-министър Николова, така ще се подобри достъпът до медицинска помощ в труднодостъпни и отдалечени райони и спешна реакция при кризи, произшествия, бедствия, спасителни и донорски операции. Тя допълни, че към момента, МЗ може да обяви процедура за доставка на хеликоптерите под условие и готовност за стартиране на процедура за избор на изпълнител за доставка на техниката.

С финансиране от програмата предстои ремонт на спешните медицински центрове в страната, доставят се и нови линейки, допълни още Николова.

Припомняме, че на 10 февруари гражданска петиция с искане държавата да финансира най-малко четири медицински хеликоптера беше внесена в Министерския съвет и Президентството.

Ден по-рано Военни с дрон търсят изчезналите баща и син в Стара планина
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Станко 14 фев 2020, 18:37
   
  3
   
  1

  Малко са 2 въртолета. А трябват и медицински самолети.

 2. #2
  Обектив 14 фев 2020, 18:42
   
  3
   
  1

  Не два а поне 3-4 трябва да бъдат, за да се покрие адекватно територията на страната и дано да се облекчи процедурата по задействие и включване в ситуация, а не да се чака намесата на Бойко за всеки случай.

 3. #3
  5ar 14 фев 2020, 18:47
   
  4
   
  1

  Няма ли да е по-евтино да оправят някои от ония хеликоптери, които стоят и чакат за ремонт?
  Защото европарите ще си ги избият с лихвите покрай поддръжката и консумативите.

 4. #4
  Станко 14 фев 2020, 19:49
   
  4
   
  1

  Словакия, която има 5,5 мил. население и 49,000 км2, има 5 медицински въртолета и 2 самолета.

 5. #5
  Borislavov 14 фев 2020, 22:06
   
  2
   
  1

  Вместо да се харчат грешни пари за нов правителствен самолет, да конфискуват "Бомбардие"-то на Божков за правителствен, да си поддържат "Фалкона" и "Ербъса", на които нищо им няма, а с милионите да доставят няколко специализирани медицински/спасителни хеликоптери EUROCOPTER EC-130, ЕС-135 или AGUSTA A109K2 . Преди "демокрацията" и Ми-8 вършеха добра работа, макар да не бяха оборудвани със специална медицинска техника

 6. #6
  5ar 14 фев 2020, 22:32
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #4
  Словакия няма толкова много многодетни семейства, на които трябва да се помага и може да си купи и десет самолета линейки.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker