Франция, Германия и Испания подписаха договор за разработка на изтребители

Pan.bg 20 фев 2020 | 14:44 views (291) commentaries(0)
img
news.bg


Франция и Германия подписаха споразумение за 150 милиона евро в четвъртък за разработване на прототип на изтребител от следващо поколение, проект, който се разглежда като жизненоважен за Европа да се защити, без да разчита на съюзници във все по-несигурен свят.

Dassault Aviation - AVMD, PA и Airbus създават самолет, който се очаква да влезе в експлоатация от 2040 г. с оглед на замяната на военните самолети "Рафал" и "Юрофайтър".

"Това е много амбициозен проект между Франция и Германия към който се присъедини и Испания", заяви министърът на френските въоръжени сили Флоренс Парли пред репортери след церемония по подписване с колегите си от другите две страни.

"Това ще даде възможност на нашите държави да се изправят срещу заплахите и предизвикателствата през втората половина на 21 век ... и илюстрира нашата воля и амбиция за европейска отбрана."

Германският парламент одобри финансирането на проекта миналата седмица. Испания е страна в началната фаза и официално ще се присъедини към проекта по-късно през 2020 г., като инвестира около 50 милиона евро.

Новият договор на бъдещата система включва първоначалните изследвания и технологии за прототипа на самолета, двигателя, дроновете, които ще го придружават, както и цифров въздушен боен облак.

В прототипа ще се инвестират около 4 милиарда евро, преди да бъде завършен през 2026 г. Производството на самолета трябва да започне през 2040 година.

Dassault и Airbus ще построят изтребителя. Safranand MTU Aero Engines ще разработи двигателя. Airbus и MBDA ще работят върху дроновете. Airbus и Thales SA са отговорни за цифровите аспекти.

Проектът е изправен пред конкуренция от Великобритания, която през 2018 г. стартира свои собствени планове за нов боен самолет наречен Tempest. Френски представители заявиха, че се надяват двата проекта в крайна сметка да се слеят.

Ръководителите в индустрията призоваха европейските страни да действат бързо или рискуват да загубят глобален пазар заради по-големи играчи, ръководени от САЩ или дори Китай.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker