Списъкът с желанията на ВВС на Тайланд

Pan.bg 24 фев 2020 | 12:13 views (769) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

На 20 февруари 20220 г. Кралските ВВС на Тайланд (RTAF ) представиха своите приоритети за обществени поръчки за следващото десетилетие. Списъкът съдържа нови военно-транспорти самолети (ВТС), вертолети за бойно търсене и спасяване (CSAR) и леки щурмови самолети. RTAF също така планират да придобият нови изтребители, които да заменят по-старите им самолети, въпреки че това са дългосрочни приоритети.

image
Военно-транспортни самолети
Една от ключовите програми на RTAF е замяната на флота от ВТС Lockheed Martin C-130H Hercules. Новопридобитите самолети трябва да са съвместими с тайландската системата за пренос на данни Link T в Тайланд, която RTAF е в процес на разгръщане. Документът описва как нацията от Югоизточна Азия ще търси дузина нови ВТС, като програмата е разделена на 3 фази: четири самолета между 2022 и 2025 г., и още по четири са планирани за всеки от останалите два периода - 2024-2026 и 2026-2029 г.

Учебно бойни и леки щурмови самолети
RTAF също така планира да придобие още 2 УТС за напреднало обучение Korea Aerospace Industries T-50TH. Тайланд разполага с 12 от самолетите от този тип. За доставка на двата допълнителни самолета до 2022 г. са предвидени 77,5 милиона долара. T-50TH, които вече са в инвентара на ВВС на Тайланд, вероятно ще дадат предимство на KAI да отговори на нуждите на Тайланд за лек щурмови самолет, който да замени чешките учебно-бойни и леки щурмови самолети Aero Vodochody L-39. Корея вече разработи вариант "лек щурмовик" на T-50, известен като F/A-50 или TA-50, в зависимост от оборудването. ВВС на Тайланд планира да замени останалите си самолети L-39ZA/ART, които са в експлоатация от средата на 90-те години. Те ще бъдат изведени от експлоатация след 2022 г. Усилията по подмяната ще бъдат извършени на две фази, като 8 самолета трябва да бъдат доставени между 2021 и 2023 г. и още 4 между 2022 и 2024 г. За първата фаза е предвиден бюджет от 143 милиона долара.

Вертолети
Хеликоптерите също са в списъка за пазаруване на RTAF. Тайланд иска още 6 вертолета за CSAR, които да заменят наличните Bell UH-1 и Bell-412, подсилвайки флота от Airbus H225M, който пое част от тези задължения. ВВС на Тайланд също така е набелязъл хеликоптери S-70i Black Hawk като
изискване, въпреки че не са посочени други подробности.

Дългосрочни стремежи за изтребители
RTAF също иска да укрепи изтребителният си флот, въпреки че това включва най-вече дългосрочни проекти, за които няма финансиране. Изключение обаче е модернизацията на флота от изтребители Saab JAS 39C/D Gripen, който ще бъде модернизиран до стандарта MS20. Той включва интегриране на нови оръжия, подобряване на сензорите и комуникациите, както и нови радарни функции и подобрения в интерфейса "пилот-самолет". Освен това двойката самолетите за ранно предупреждение Saab 340 също ще бъдат модернизирани за подобряване на възможностите за управление и контрол в близко бъдеще. Изградените в Швеция Saab 340 трябва да бъдат заменени между 2027 и 2029 г., а Тайланд планира да се обърне към Швеция за придобиването на един изтребител Gripen между 2023 и 2025 г. като заместител на самолета, който се разби на въздушно изложение в Южен Тайланд през 2017 г. Тайланд закупи изтребители Gripen, за да замени някои от своите прехващачи Northrop Grumman F-5E/F Tiger II, но бюджетните проблеми възпрепятстваха по-нататъшните покупки. Вместо това страната се обърна към израелската Elbit Systems, за да модернизира оцелелите Tiger II до варианта F-5TH Super Tigris. ВВС на Тайланд също така планира да закупи нови изтребители, които да заменят по-старите Lockheed Martin F-16, които не са модернизирани. Дванадесет изтребители F-16A/B, последвани от сходен брой F-16A/B Block 15, ще бъдат заменени в 4 фази от по шест нови изтребителя всяка, които се очаква това да стане в периодите 2023-2026, 2025-2028, 2028-2031 и 2030-2033.

Приоритети
Въпреки това, "Бялата книга на ВВС" признава, че поради ограниченията на бюджета, RTAF няма да са в състояние да заменят целия си остарял инвентар с нови придобивания. И в документа се посочва, че всички нови поръчки трябва да се съсредоточават върху платформи, които могат да изпълняват „основните мисии“ на ВВС, които включват подкрепа за граждански мисии, като хуманитарна помощ и помощ при бедствия в кралството. Страната често е засегната от природни бедствия, като настъпване на мусонни наводнения - нещо, което "Бялата книга на ВВС" отбелязва като причина за приоритизиране на новите ВТС и вертолетите за търсене и спасяване. В документа се подчертава също, че услугата трябва да управлява технологичната разлика между новите и наследени системи по практичен начин. Модернизацията на наследени системи трябва да се осъществява заедно с повишаване на възможностите на отбранителната индустрия на Тайланд, която бе включена в скорошното обновяване на някои от тайландските F-16 и F-5E/F. Този подход е предназначен да позволи на RTAF да увеличи максимално жизнеспособността на съществуващия си инвентар, като същевременно остане в рамките на бюджетните ограничения.

На снимката: F-5 Tiger II на Кралските тайландски ВВС каца на пистата на авиобаза на Nakhon Ratchasima на авиокрило 1 по време на тренировката Cobra Gold 2013. (Lance Cpl. Todd F. Michalek / U.S. Marine Corps)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker