САЩ съкращават тройно планираните за доставка на Афганистан вертолети UH-60A

Pan.bg 24 фев 2020 | 14:36 views (482) commentaries(0)
img livejournal.com
Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов


МО на САЩ е взело решение да съкратят тройно количеството на планираните за доствака на ВВС на Афганистан вертолети Sikorsky UH-60A+ Black Hawk – от 159 на 53 машини. За това съобщава американското списание "Military Times" в статията "US cuts number of Black Hawks to Afghanistan by two-thirds".

Информация за това решение е в изпратения от Пентагона в Конгреса на САЩ отчет „Повишаване на безопасността и стабилността в Афганистан“. В доклада не се дават причните, довели до вземане на това решение. По неофициална информация, една от причните е трудността която изпитват ВВС на Афганистан да екплоатират такова голямо количество вертолети без сериозно увеличаване на числеността на американски специалоисти – а това Пентагонът не го желае.

В същия доклад се информира, че се планира съкращаване и на планираното за доставка количество леки разузнавателно-ударни самолети Cessna AC-208 Combat Caravan (Eliminator) – от 32 на 10 (тези самолети са въоръжени с ракети Hellfire и APKWS).

В отчета се казва също за планиране на доставки на вертолети Boeing СН-47 Chinook (около 10-14 машини), най-вероятно това ще са от модификацията CH-47D.


По данни на Пентагона, в края на месец декември 2019 г. афганистанките ВВС имат на въоръжение 206 самолета и вертолета (от тях 163 боеспособни) - в това число 25 леки щурмовици A-29 Super Tucano,10 самолета АС-208, 45 вече доставени хеликоптера UH-60+, 49 леки вертолета MD 530F и 45 вертолета Ми-17 (от тях изправни 23). Други 30 хеликоптера Ми-17 са всъстава на авиокрилото за специални операции
.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker