Подобрява се оперативната готовност на френските вертолети NH90 Caiman

Pan.bg 26 фев 2020 | 14:46 views (387) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

"Въпреки че цялостната оперативна готовност на френските вертолети NHIndustries NH90 Caïman NATO Frigate Helicopters (NFH) остава проблем, процентът на оперативно готовите вертолети се покачва" заяви контраадмирал Гийом Гутай, командир на френската военноморска авиация (Aéronavale). Той заяви, че процентът на наличните оперативно готови първоешелонни NH90 Caiman се е увеличили от 40% на 50%. "Положението с тези вертолети бавно се подобрява. Въпреки това, цялостната наличност остава проблем, тъй като около 50% от флота продължава да е в периоди на поддръжка или в програми за модернизация във всеки даден момент. Този проблем идва от факта, че NH90 Caiman са ни доставени в различни стандарти - Step A, Step B, and FRC (full radar configuration), а всички трябва да бъдат актуализирани до стандарта MR1 (maintenance release 1). Два от вертолетите вече са модернизирани до стандарт MR1. Машините се отличават с „много стабилен“ софтуер за планиране на мисиите и се оказаха по-надеждни от предишните конфигурации. Притеснявам се, че индустрията изпраща модернизираните NH90 обратно към нас бавно и не очаквам този проблем да бъде решен до 2023 г. За щастие, всички нови Caïman MR1, които излизат от производствената линия, се доставят навреме" допълни контраадмирал Гийом Гутай.

Към днешна дата Aéronavale е получила 24 от 27 поръчани вертолета NH90 Caiman, като последните три се очаква да влязат в експлоатация до края на 2021 г. NH90 Caiman ще са на въоръжение в ескадрилите 33F в Lanvéoc Poulmic (Бретан) и 31F в Hyères на средиземноморския бряг. Един от вертолетите, базиран в Lanvéoc Poulmic, ще бъде командирован в Шербур.

На снимката: Освен в противоподводни и притвокорабни операции, NH90 Caïman се използва и за подпомагане на Силите за специалните операции (сн. Анри-Пиер Гроло)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker