Airbus предложи Eurofighter Tranche 3 на Колумбия за замяна на стареещия флот от IAI Kfir

Pan.bg 26 фев 2020 | 15:11 views (696) commentaries(1)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Airbus Defense & Space (DS) официално предложи изтребители Eurofighter Typhoon на ВВС на Колумбия (Fuerza Aérea Colombiana: FAC), за да заменят стареещия флот от Israeli Aerospace Industries (IAI) Kfir.

На 20 февруари 2020 г. Иван Гонсалес, ръководител на Combat Aircraft Campaigns в Airbus Group, заяви, че компанията е предложила 15 изтребителя Eurofighter Tranche 3 (12 едноместни и 3 двуместни) на Колумбия. Според Гонсалес, Eurofighter би бил най-добрият вариант за Колумбия по няколко причини: „Страната се нуждае от усъвършенстван многоцелеви изтребител, а Eurofighter е самолетът, който най-добре отговаря на това изискване. В допълнение, Eurofighter има превъзходство в мисиите "въздух-въздух", несъизмеримо с другите конкуренти, както и превъзходството за мисиите "въздух-земя", което вече е доказано в реални операции. Освен това е важно да се има предвид, че в случай ако Колумбия избере флот от Eurofighter-и, тя ще се присъедини към най-голямата европейска програма за отбрана, която също ще позволи на страната да се възползва от технологичните и икономическите ползи, свързани с тази програма“.

Понастоящем FAC оценява и проучва предложения от няколко страни и производители за своята програма за замяна на изтребители за въздушно превъзходство. Според ВВС на Колумбия Eurofighter, Lockheed Martin F-16 Block 70/72 и Saab JAS 39 Gripen E/F са включени в кратка листа като потенциални заместители на наличните Kfir. Подмяната на 23 израелски Kfir, които Колумбия купи преди три десетилетия, може да струва повече от 1 милиард долара, според правителствените източници. Въпреки ограниченията в бюджета, президентът Иван Дюк заяви, че се застъпва за модернизиране на военната техника на страната.

Като част от своята оферта, Airbus предлага три основни „стълба“ за сътрудничество:
-споделяне на знания, които ще позволят на националната индустрия да подкрепи стратегическите отбранителни програми на Колумбия;
-да подкрепи развитието на колумбийската отбранителна индустрия, надграждайки опита на Airbus с компанията Corporacion de la Industria Aeronautica Colombiana (CIAC);
-осигуряване на необходимия капацитет за увеличаване на независимостта и автономността на авиационната индустрия на страната.

На снимката: Airbus предлага 15 Eurofighter Tranche 3 на Колумбия, заедно със съществуващото предложение за 17 самолета Eurofighter Tranche 1, направено от испанското правителство (сн. Eurofighter)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Георги_Ковачев 26 фев 2020, 19:52
   
  1
   
  0

  Според ВВС на Колумбия Eurofighter, Lockheed Martin F-16 Block 70/72 и Saab JAS 39 Gripen E/F са включени в кратка листа като потенциални заместители на наличните Kfir.

  А на бас, че и колумбийците ще вземат американската прохосмукачка.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker