Австрия може да замени Saab 105 с два типа различни самолети

Pan.bg 24 мар 2020 | 14:15 views (683) commentaries(0)
img
Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов
Blog Before Flight

Австрийското правителство разглежда няклко опции за замяна на сега намиращите се на въоръжение остарели вече учебно-тренировъчни самолети Saab 105, включително закупуване на нови или вземане на лизинг. Оценяват се италиански, британски и чешки самолети, като не е казано, че ще се придобие само един от тях.

Приемането на въоръжение на два типа самолети има няколко предимства, особено за държава с малко на брой изтребители. Така евентуална належаща модернизация или откриване на системна грешка, няма да доведе до спиране на цялата летателна дейност на ВВС.

Според австрийския военен експерт Георг Мадер, най-малко 6-8 нови самолета ще са необходими да допълнят възможнмостите с флота от сега намиращите се на въоръжение 15 изтребителя Eurofighter. Най-евтината опция е лизингът. Новите леки учебно-бойни самолети, освен много по-малката цена на един летателен час в сравнение с тази при Eurofighter, ще отпадне и необходимостта от скъпи курсове за обучение в чужбина, достигащи 10-12 милиона евро.

Австрия е проявила интерес към британския BAE Hawk, чешкия L-39NG и италианските M-345 и M-346. Но според Мадлер всичките тези самолети са твърде бавни, за да могат да се използват като прехващачи.

Също така е трудно да се определи колко ще струва и евентуален лизинг. Така например наемането на 12 швейцарски F-5 до идването на Eurofighter през 2007 г. е коствло на Австрия 75 милиона евро за периода от четири години.

Тъй като Австрия също така се нуждае от нов многоцелеви вертолет, т според Мадлер Италия може да предложи най-=добрия пакет, включващ както самолети, така и хеликоптери.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка