Хагският съд: ако няма доказателства за ЗРК "Бук" - казусът за полет MH17 ще бъде приключен

Pan.bg 24 мар 2020 | 14:36 views (696) commentaries(0)
img
Pan.bg
Прокурорите по делото за полет MH-17 не можаха да намерят и покажат доказателства за ЗРК "Бук", унищожил самолета Boeing 777. Съдът в Хага поиска обвиняващата страна по делото за сваленя пътнически самолет Boeing 777 над Украйна да представи свидетелства и доказателства, че пътническият самолет наистина е бил свален от управляема ракета, изстреляна от ЗРК „Бук“. Без да бъдат представени съответните доказателства, казусът може да се смята за приключен, тъй като разследващите вече нямат нито един аргумент за това кой е унищожил самолета и при какви условия, информира Agence France-Presse (AFP) .
„В документите по дискусиите, проведени в рамките на "кръглата маса" в парламентарната комисия на 22 януари 2016 г., се казва, че САЩ имат достъп до секретни спътникови снимки, които уж показват изстрелването на ракета. Тази информация беше предоставена от холандската служба за безопасност. В документите се твърди също, че САЩ нямат възражения да бъде разкрита тази информация. Възниква обаче въпросът, има ли нещо обща с действителността всичко това? И ако е така, възнамерява ли прокуратурата да добави тази информация към делото? “, заяви председателстващият съдия Хендрик Щайнхаус, цитиран от Agence France-Presse (AFP).
Имайки предвид фактът, че разследването на трагедията продължава почти шест години и през този период няма данни, че самолетът всъщност е бил свален от зенитна управляема ракета, експертите смятат, че Хагският съд може да откаже по-нататъшното разследване по този казус.


Източник: Agence France-Presse (AFP)
Снимка: © AFP 2020 GEOFFROY VAN DER HASSELT
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker