COVID 19 - Изпитанията на F-35 в база Edwards спряха, въздействието върху все още не взетото решение за пълномащабно производство не е ясно

Pan.bg 26 мар 2020 | 09:52 views (868) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
defencenews.com

Изпитанията на F-35, необходими за завършване на оперативната тестова фаза на самолета, са спрени временно, тъй като военновъздушната база Edwards в Калифорния е затворена, за да се помогне за забавяне на разпространението на коронавирус.

В петък базата затвори вратите си за всички, освен основния персонал и живеещите в нея. Полетните изпитания са спрени, а тестовете на съвместната симулационна среда (Joint Simulation Environment) на F-35 и нейната киберзащита също могат да бъдат забавени или спрени в резултат.

Defense News получи ексклузивно документи, в които подробно се описват най-сериозните недостатъци на самолета F-35. Тестовата кампания на F-35 оказва въздействие върху повечето основни места за проверка, тъй като различни организации реагират на федералните, щатските и местните ограничения заради COVID-19. От 25 март 2020 г. организациите за полетни изпитания са прекратили полетните операции, но организациите, които могат да продължат дейностите по проверка чрез работа от вкъщи, продължават да правят това. Освен това се провеждат изпитвателни лабораторни и наземни изпитателни дейности, а дейностите по техническото обслужване с ограничена поддръжка на самолети продължават, за да се поддържа готовността на флота“ заяви Бранди Шиф, говорител на съвместния програмен офис на F-35. Шиф добави, че програмният офис предприема стъпки, за да може тестовите дейности да се възобновят бързо след премахването на ограниченията на COVID-19, но призна, че ситуацията може да забави тестването на някои аспекти на програмата F-35. „Въпреки че при някои дейности в областта на изпитанията на терен вероятно ще има забавяне, екипите на F-35 продължават да оценяват начините за по-нататъшни усилия, като същевременно защитават и запазват здравето и безопасността на работната сила“, каза тя.

"В Lockheed Martin сме получили директивата от командира на военновъздушната база Edwards и работим с персонала на базата, за да определим въздействията върху операциите, предоставяни от изпълнителя" заяви говорителят на Локхид Брет Ашърт. Паузата в тестовете може да предизвика още по-голямо забавяне на Joint Simulation Environment, която вече закъснява с месеци и накара Пентагона да отложи пълномащабното решение за производство на F-35, произведен от Lockheed Martin.

Програмата Joint Simulation Environment позволява на Пентагона да провежда симулирани оценки на F-35 в редица сценарии с висока заплаха, което я прави критична технология за оценка дали F-35 може да победи съперниците си от Русия и Китай, без
да се провеждат реални изпитания, което може да осигури възможност за шпионаж. Поради тази причина Елън Лорд, отговаряща за покупката на оръжия в Пентагона, реши да забави решението за пълномащабното производство, което трябваше да се вземе през декември 2019 г., докато F-35 не успее да завърши тестовете, активирани от Joint Simulation Environment, като част от оперативната си тестова фаза. По време на брифинг на 25 март 2020 г., Лорд не можа да потвърди дали паузата в изпитанията ще доведе до още едно забавяне на решението за пълномащабно производство.

На снимката: Капитан Андрю „Доджо“ Олсън, пилот и командир на F-35 Demonstration Team лети над залива Сан Франциско по време на авиошоу „Седмица на флота“ 13 октомври 2019 г. в Сан Франциско, Калифорния (сн. Senior Airman Alexander Cook/U.S. Air Force)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка