Провали се конкурсът за продажбата на 6 броя Ми-24

Pan.bg 08 юли 2011 | 21:23 views (5975) commentaries(6)
img Информация на списание "КЛУБ КРИЛЕ"

Както винаги www.pan.bg (българският военен и авиационен сайт) първи ви съобщава важните военни новини в България.
За съжаление и този път новината е неприятна.
Сайтът ни научи, че конкурсът за продажба на 6 броя Ми-24, чиято начална дата бе 9 юни, се провали с гръм и трясък.
На 6 юли бе крайният срок за подаване на оферти от частни фирми, заинтересовани от бойния ни вертолет. На 7 юли офертите трябваше да бъдат отворени от специалистите в МО.
Оказва се, че след този срок няма подадена нито една оферта от страна на купувачите!
Интерес е имало - над 10 фирми са проявили желание и са ходили на оглед, но изтъкват като причини неучастието си в конкурса 3 проблема:
- много висока цена дадена от МО - 348 000 лв. за 1 брой, а за 2 броя взети заедно - 372 000 лв. От МО са дали прекалено висока цена и за най-запазения вертолет - 409 000 лв.
- недоброто състояние на никой от предложените вертолети. Реално ако дори дадена фирма закупи 1 брой, то за неговата модернизация ще се дадат доста пари, което го прави още по-скъп и практически непродаваем.
- липсата на чуждестранен интерес и пазар по света за Ми-24.


image

Pan.bg припомня, че се очакваше конкурса да тръгне още през март, но се забави.
Източници близки до МО казаха, че е имало още една дата - 31 май, но процедурата пак се е отложила.
Pan.bg иска да знае какво ще стане с предстоящата модернизация на други 6 броя Ми-24. От МО и от ръководството на ВВС обещаха, че до края на 2011 г. ще бъдат ремонтирани и облетени поне 3 броя Ми-24. Оказва се, че след като конкурсът за продажба на 6 броя пропадна, няма да има пари за ремонт на другите 6 броя предвидени за ВВС. Така за пореден път плановете да имаме боен хеликоптер се провалят.
Последният полет на Ми-24 бе на 26 януари 2010 г. Страната ни има нужда от бойни хеликоптери, след като скъпо закупените "Кугър"-и не стават за подобен род операции.
Сайтът ни иска да знае дали родното МО ще намали наистина космическата цена, за да може фирмите да проявят интерес към Ми-24. И дали
ще има нов конкурс и нова процедура и кога ще бъдат обявени нови дати? Ако това не стане до края на годината ще бъде изключително лош показател за българските ВВС.
Според наша информация след като конкурсът бе провален, военният ни министър Аню Ангелов е спрял датата за обявяването и на новия търг за продажба на 6 транспортни хеликоптера Ми-17. Положението тук е същото - ако бъдат продадени 6 броя, с тези пари ще бъдат ремонтирани 6 единици за българските ВВС.
Припомняме, че дори в новия официален сайт на ВВС е записано в раздел "Модернизация", че страната ни се нуждае от Ми-24:
"Възстановяване и модернизация на вертолети Ми-24.

Основната цел на проекта е изпълнение на целият спектър от мисии и задачи за бойна поддръжка и бойно осигуряване, наблюдение и защита на въздушното пространство и териториалното море и защита на населението и критичната инфраструктура на страната – задачи изпълнявани в интерес на всички видове въоръжени сили.
Планираната трансформация на ВВС в съответствие с Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България, приет с ПМС №333/29.12.2010 г., осигурява посрещането на предизвикателствата на бъдещето, насочена е приоритетно към гарантирането на суверенитета и независимостта на страната и защитата на нейната териториална цялост, изпълнението на ангажиментите към съюзниците от НАТО и достоен принос към колективната система за сигурност на Алианса."


Сайтът ни поставя въпроса и пред г-н Дичко Апостолов, управител на “Снабдяване и търговия-МО” ЕООД - кога отново ще бъде обявена дата за търг на Ми-24 и дали ще бъдат намалени цените?
Ще продължим да следим с интерес неблагоприятната ситуация заради хилядите ни авиационни фенове. Ако някой има още информация или коментари по проблема, нека коментира.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Бряг на слоновата кост 08 юли 2011, 21:40
   
  0
   
  0

  Да, не са по 10-15 000 лв и вече е скъпо.. Кой ви уведоми, че няма пазар и търсене в чужбина на Ми-24?

 2. #2
  Preslav 08 юли 2011, 21:41
   
  0
   
  0

  Питай фирмите, не нас. Те си знаят. Ако искаш телефони, ще ти дадем да поставиш въпроса пред тях. Поздрави!

 3. #3
  realist 08 юли 2011, 21:49
   
  0
   
  0

  ako Mi-24 niamame nikoga pove4e koeto e tvarde veroiatno, dano da ne "zagubim" i Su-25 koito sa dostata4no dobri i sa v prekrasno satoianie za da ne zagubim sposobnostite za koito stava duma. Ina4e gorko ni kakto se kazva!

 4. #4
  Илиян 09 юли 2011, 11:33
   
  0
   
  0

  добре Господин Минъстъра Б-Борисов да даде пари за ремонт не му е проблем няма да асвалтира 15 километра път да отидат колко си милиона а ще модернизира няколко вертолета после като има малко пари още няклолко колко се продадоха колко на кой се дадоха стига вече НАТО няма да ни пази ако сами не се пазим пък и не само вертолетите СУ-25 и те седят има и не летящи Миг-29 и те ли да седят ? оправи ги сложи им модерни технологии всичко се руши после се оплакваме ам вече е късно в началото като не го хванеш после няма за кво трябваше ли да се дадат няколко милиона за хангарите на специалните Кугари които нямат и обикновенна броня и сигурно с пистолет ще го свалиш те излезнаха колкото 8 нови изтребителя господин ангелов само затваря бази реже армия и техника без окото да му мигне дано някой дойде и каже и да оправи всичко че само Господ ще ни пази ! извинявам се за коментара

 5. #5
  Kiro Kirov Kirivistiyaka 12 юли 2011, 10:02
   
  0
   
  0

  По-добре, няма защо да ги продаваме. Генерален ремонт и модернизация и да летят още 10 години.

 6. #6
  Мали 12 юли 2011, 19:01
   
  0
   
  0

  Преславе, като няма пазар за Ми-24, защо им е на фирмите да го купуват?!?

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка