Експерт посочи основния недостатък на Ту-160! Нуждае ли се от стелт технологии

Pan.bg 29 мар 2020 | 17:22 views (898) commentaries(0)
img
pan.bg

Снимка - wall.alphacoders.com

Американските медии все повече обръщат внимание на руската военна техника. Списанието The National Interest наскоро анализира стратегическия бомбардировач Ту-160, авторите на статията стигнаха до извода, че той няма сериозни недостатъци в дизайна, с изключение на едно нещо - този самолет не използва стелт технологии. Така ли е наистина, разбра военният наблюдател на «Газеты.Ru» Михаил Ходаренок

„Най-бързият бомбардировач, построен някога. Най-големият бомбардировач, построен някога. Най-тежкият бомбардировач, създаван някога “, така описва руският стратегически бомбардировач Ту-160 в „The National Interest “.

Според авторите на статията този самолет има огромна носеща способност и е способен да носи "потресаващо" количество конвенционални или ядрени оръжия.

По време на полет при ниски скорости предното крило осигурява по-голяма подема сила, докато при високи скорости крилото осигурява най-добрата аеродинамика

В същото време експертите на изданието отбелязаха, че недостатъка на стратегически бомбардировач е липсата на стелт технология.

Преведено на технически език, това означава, че Ту-160 не се отличава с ниска радарна забележимост и може лесно да бъде открит чрез радари в режим на готовност и бойни режими от радиотехнически единици на вероятен противник.

Някои депутати от руската Държавна Дума, които влязоха в кореспондентски спор с американската публикация, също не изясниха ситуацията, като се ограничиха до дежурните декларации, че Ту-160 „може да носи до 40 тона полезен товар с най-висока скорост“.

Като начало, отбелязваме, че стратегическия бомбардировач е създаден в съвсем различна епоха, когато технологиите за стелт не са обсъждани.

На 28 ноември 1967 г. Министерският съвет на СССР издава Постановление № 1098-378, в което се говори за започване на работа по нов многорежимен стратегически междуконтинентален самолет (СМС). От разработчиците се изискваше да проектират и построят самолет-носител с изключително високи литателни данни за самолета.

Например, крейсерска скорост на надморска височина от 18 000 м е зададена на 3200-3500 км / ч, обхватът на полета в този режим е определен в рамките на 11000-13000 км.

Но дори и до днес, в по-голямата част от случаите на бойни цели, ниската видимост на радара не е толкова търсена при военни операции, използващи стратегическа авиация.

Бомбардировачите Ту-160 обикновено са оборудвани с въздушни крилати ракети (КРВБ) с ядрени или конвенционални бойни глави. Такива КРВБ имат далечина на полета от няколко хиляди километра (перспективните - до 5,5 хиляди км).

За
да изпълни бойна мисия, стратегически бомбардировач не трябва да влиза в зоните на унищожаване на противоракетните ракетни системи. Освен това стратегическите бомбардировачи са изправени пред точно противоположната задача - да използват своите авиационни оръжия преди да влязат в зоната на зенитните ракетни сили.

Обърнете внимание, че в момента най-далекобойната ПВО система в света е руската система ЗРС С-400 «Триумф». Максималният обсег на стрелба на с-400 е 380 км. Тоест, Ту-160 може да изстрелва крилати ракети на две хиляди километра от далечната граница на зоната на унищожаване на най-обещаващата зенитна ракетна система.

Нерегулярните и терористичните формирования нямат развито радарно поле, нито система от противовъздушни ракети и изтребители. От надморска височина от 11 000 м Ту-160, снабден с бомби със свободно падане, без никакви пречки ще свали своите 40 тона над всякакви вражески цели, планирани за унищожаване.

Тоест липсата на стелт технология в дизайна на Ту-160 не е от решаващо значение за него в ядрена война или в конфликти с ниско напрежение.

Между другото, американците в бойния си състав на стратегически бомбардировъчни самолети днес разполагат само с 140 самолета.

От целия флот обаче са създадени само 20 стратегически бомбардировачи B-2, използващи стелт технология, и само те имат малка радарна видимост. Но машини от този тип първоначално са създадени за операции в зоните на унищожаване на системи за противовъздушна отбрана, тъй като техните авиационни оръжия (свободно падащи бомби като JDAM или крилати ракети AGM-158 JASSM) имат ограничен радиус на боен обсег (AGM-158 - не повече от 370 км).

Разбира се, такова качество като ниска радиолокациона забележимост е много силно предимство на всеки самолет. И всички перспективни бойни машини (включително руския авиационен комплекс за далечни разстояния) са създадени с помощта на стелт технологии.

Както знаете, през 1991 г. производството на двигатели за стратегическа авиация е преустановено. Работата по възобновяването на производството започна едва през 2016 г. във връзка с възстановяването на производството на стратегически бомбардировачи Ту-160М в Казан. През 2018 г. Министерството на отбраната обяви намерението си да закупи 22 двигателя НК-32-02 за монтаж на новите машини, произведени в Казан.

Понастоящем наличните сили за далечна авиация по време на конвенционален въоръжен конфликт не могат да нанесат масов удар с авиационни оръжия в конвенционална техника.

И това е основният проблем на руската авиация за дълги разстояния, а не липсата на стелт технологии на Ту-160.

Източник: Газета.Ru
Превод и редакция: Любчо Вълев / pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker