Boeing получи договор от ВМС на САЩ за 18 морски патрулни самолети P-8A Poseidon за 1,5 милиарда долара

Pan.bg 31 мар 2020 | 09:46 views (407) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
boeing.com

На 30 март 2020 г. ВМС на САЩ възложиха на Boeing договор за производство за следващите 18 самолета P-8A Poseidon на стойност 1,5 милиарда долара. Договорът включва 8 самолета за ВМС на САЩ, 6 самолета за ВМС на Република Корея и 4 самолета за Кралските военновъздушни сили на Нова Зеландия.

Военноморските сили на Република Корея и Кралските военновъздушни сили на Нова Зеландия поръчаха самолета чрез процеса на Foreign Military Sales и ще получат същия вариант P-8A Poseidon, проектиран и произведен за ВМС на САЩ. Очаква се Кралските военновъздушни сили на Нова Зеландия да започнат да получават самолети през 2022 г., а ВМС на Република Корея се очаква да започнат приема на самолети през 2023 г.

P-8 е доказал се многофункционален морски патрулен самолет, способен на широкомащабни, морски и крайбрежни операции. Самолетът е военен вариант на Boeing 737 Next Generation. P-8 съчетава превъзходната производителност и надеждност с усъвършенствана система за мисии, която осигурява максимална оперативна съвместимост в бойното пространство. P-8 е въоръжен с морски оръжия, модерна система за мисии с отворена архитектура и подобна на търговски самолет поддръжка на достъпни цени. Самолетът е модифициран, за да включва бомбов отсек и пилони за оръжия. Има две оръжейни станции на всяко крило и може да носи 129 сонарни буя. Самолетът е оборудван и със система за зареждане по време на полет.

С повече от 254 000 летателни часа към днешна дата, вариантите P-8A Poseidon и P-8I патрулират земното кълбо, осъществявайки противоподводно и надводно разузнаване, наблюдение и събиране на информация; хуманитарни и мисии за търсене и спасяване.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker