Япония отказа чужда помощ при разработването на новия изтребител Mitsubishi X-2 Shinshin

Pan.bg 31 мар 2020 | 14:45 views (678) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
mil.com

Японските власти решиха, че перспективният изтребител NGF, който ще замени остаряващите Mitsubishi F-2, трябва да бъде създаден изключително от японски компании с минимално чуждестранно участие в проекта. Според радио N+1 японското правителство е отхвърлило проектните предложения на американските компании Lockheed Martin и Boeing, както и на британската BAE Systems.

Главният разработчик на проекта NGF ще остане японската компания Mitsubishi Heavy Industries. Първоначално се предполагаше, че за дизайна на своите самолети японските дизайнери биха могли да заемат от европейския дизайн на изтребителите от ново поколение FCAS или British Tempest или дори да използват европейските проекти за самолети 6-о поколение почти изцяло. Поради това властите планираха да намалят времето за разработка на боен самолет и да получат някои ключови технологии.

По-рано японските власти обявиха, че ще са необходими около 15 години за разработването на NGF и нови самолети ще влязат на въоръжение след 2030 г. Властите имат няколко изисквания към проекта на перспективен изтребител, включително сравнително ниски оперативни разходи, получаване на технологии за изтребители от ново поколение и висок потенциал за модернизация. Като цяло проектът за развитие на изтребителя се оценява на 40 милиарда долара.

Сред причините, поради които японските власти решиха да се съсредоточат върху разработването на многообещаващ изтребител, са успешните тестове на самолета от ново поколение - демонстратора на Mitsubishi X-2 Shinshin и неспазването на изискванията на японските военни проекти в предложенията на Lockheed Martin, Boeing и BAE Systems.

В същото време източниците на Reuters в японския военно-промишлен комплекс отбелязват, че в бъдеще решението за участието на чуждестранни компании в проекта за NGF може да бъде променено.

На снимката: Първият полет на демонстратора на новия боен самолет Mitsubishi X-2 Shinshin (сн. Wikipedia Japan)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker