Американският Корпус на морската пехота започва надграждане с AESA радари на „класически“ си F/A-18 Hornet-и

Pan.bg 01 апр 2020 | 12:33 views (466) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
janes.com

Американският Корпус на морската пехота (USMC) започна процеса на подмяна на радарите на някои от своите бойни самолети Boeing F/A-18 Hornet с нов активен радар с електронно сканиране на антенната решетка (AESA), като първият договор с обществена поръчка бе възложен на 26 март. Командването на военноморската авиация (NAVAIR) отпусна на Raytheon 30,2 милиона щатски долара за закупуване на AESA радари AN/APG-79 (V)4 за първите 10 F/A-18C/D Hornet, като доставките ще бъдат завършени до май 2022.

Този първи договор идва 14 месеца, след като Raytheon обяви, че е избран да монтира AESA радара AN/APG-79 (V)4 на 98 изтребителя F/A-18C/D на Корпуса на морската пехота, заменяйки собствения си радар с механично сканиране AN/APG-73. Според изявлението на компанията по това време доставките ще продължат от 2020 г. до 2022 г. Не е оповестена стойност на договора.

Jane's за първи път съобщи за плановете на USMC да модернизира радара на своите Hornet-и, когато NAVAIR пусна искане за информация (RfI) през март 2018 г. По това време бе отбелязано, че замяната с AESA система е необходима поради повишените изисквания за надеждност и устойчивост, както и свързаните с тях подобрения на способностите. 98 AESA радара и 14 резервни системи се закупуват за покриване на нуждите на 7 флотски ескадрили от по 12 самолета.

AN/APG-79 (V)4 е мащабирана версия на радара AN/APG-79 AESA, който вече е монтиран на F/A-18E/F Super Hornet и EA-18G Growler, и споделя 90% идентичност в поддръжката. USMC ще се възползва от същия глобална система за поддържане и надграждане, който вече съществува за AN/APG-79.

На снимката: Американският Корпус на морската пехота трябва да монтира радара Raytheon AN/APG-79 (V) 4 AESA на 98 от класическите си самолети F/A-18 Hornet. (сн. Raytheon)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker