Китай може да има оперативна програма ASAT за борба със спътници

Pan.bg 01 апр 2020 | 16:45 views (492) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
aviotionweek.com

Китай изглежда е разработил поне една и може би три анти-сателитни програми с пряко насочване (DA-ASAT), една от които изглежда е обявена за оперативна, според два доклада, издадени на 30 март за глобалните космически заплахи.

„Възможността на китайската системата DA-ASAT срещу цели на ниска земна орбита, вероятно е оперативна, базирана на мобилни пускови установки“ се казва в доклад на Фондация „Сигурен свят“ (SWF). „Възможността на китайските програми за DA-ASAT срещу цели в космически цели на средна орбита на Земята и на геостационарна орбита вероятно все още са в експериментална или фаза на разработване. Няма достатъчно доказателства, за да се заключи дали ще стане оперативна готова в близко бъдеще“.

SC-19, известна още като DN-1, е същата кинетична ракета, която унищожи китайския метеорологичен спътник FengYun 1C през 2007 г. Оръжието, което изглежда се базира на мобилната балистична ракета DF-21, изглежда е обявена за оперативна, съгласно доклада на SWF. Той е написано от Брайън Уидън, директор на програмното планиране и Виктория Сампсън, директор на офиса във Вашингтон.

Докладът свързва няколко събития. През декември 2018 г. Националният център за въздушно и космическо разузнаване на САЩ съобщи: „Китай разполага с военни части, които са започнали обучение с противосателитни ракети“, а в изявление до Сената на САЩ през януари 2019 г. директорът на националното разузнаване Даниел Коутс заяви, че Китай „има оперативна наземно базирана ракета ASAT, предназначена да се насочва към спътници на ниски земни орбити“. Уиден и Сампсън стигат до заключението, че Китай вероятно е въвел тези анти-сателитни системи в поне някои звена и е разработил обучение за тяхното използване. SWF отбелязва, че това не е потвърдено от публични доклади.

И доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) добавя, че докладите показват, че Силите за стратегическа подкрепа, създадени през 2015 г. за обединяване на космическото, електромагнитното и киберпространството в едно цяло, са започнали обучението на специализирани звена с пряко насочване на ASAT оръжия, които могат да се насочват към спътници на ниска земна орбита.

Китай също разработва и други оръжия - DN-2 и DN-3, които също могат да бъдат използвани за ASAT цели или за отбрана от балистични ракети. Китай не е провел тестове, които са довели до космически боклук. Но според доклада на CSIS, анализаторите смятат,
че други кинетични физически тестове са осъществени след този през 2007 г. „Ракетните тестове са по-трудни за преценка, тъй като те също могат да функционират като способност за противокосмически нужди по време на конфликт“ добавя докладът на CSIS.

На снимката: DF-21 (сн. Макс Смит)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker