Saab осигурява на Швеция възможности за пожарогасене от въздуха

Pan.bg 03 апр 2020 | 17:25 views (448) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
saab.com

Saab е получил договор от MSB, Шведската агенция за гражданска защита, относно възможностите на Швеция за гасене на пожари от въздуха. Договорът е за периода 2020-2023 г. Поръчката е за способността за борба с пожари на два противопожарни самолета, за периода от 1 април до 30 септември, от 2020 г. до 2023 г. Съгласно договора има и възможност за задействане на опция за още два самолета, започвайки от пожарния сезон 2021 г. Този ресурс ще бъде достъпен за Швеция и за ЕС.

За период от една година Saab е създала възможности за пожарно гасене от въздуха, използвайки противопожарния самолет Air Tractor AT-802F, със съответните умения на пилоти и техници, както и специфичните разрешителни за тяхната експлоатация.

„Ние сме част от националната сигурност на Швеция и нашите специализирани експертни познания и разрешителни за полети направиха естествено да допълним нашите операции в Нюкьопинг с възможности за въздушно гасене на пожари“ сподели Елън Молин, ръководител на бизнес областта Support and Services на Saab. „Важно е да има бърз национален отговор на горските пожари и нашите способности ще помогнат да се постигне това“.

AT-802F е противопожарен самолет, който в случай на горски пожар може да изсипе 35 000-50 000 литра вода на час. Противопожарният самолет ще бъде базиран в Нюкьопинг, където Saab вече има авиационни дейности, сред които теглене на въздушни мишени и поддръжка за самолетите на шведската брегова охрана.

От Нюкьопинг противопожарните самолети могат да достигнат за два часа до Копенхаген или източна Финландия и в рамките на три часа до Luleå на север от Швеция. Ако е необходимо, противопожарният самолет може да бъде базиран на друго място с модерни технически и технически ресурси за поддръжка. Бързата реакция на пожарите е от решаващо значение.

Air Tractor AT-802F гаси пожари от въздуха (сн. Saab)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker