Междузвездните войни: Ще създаде ли Русия космически войски! Гледната точка от САЩ

Pan.bg 04 апр 2020 | 23:00 views (1001) commentaries(0)
img
pan.bg

След създаването на космическите сили в САЩ през декември 2019 г. се води активна дискусия за възможните вектори за тяхното развитие. Дискусията не е пълна без подробен анализ на космическите възможности на най-близките конкуренти на САЩ - Китай и Русия. „Gazeta.Ru” представя на читателите гледната точка на американските издания и изследователски центрове за руската космическа индустрия.

С развитието на космическите сили на САЩ Русия продължава да укрепва собствените си военни космически активи, пише Defense News. Според изданието Москва работи върху разширяване на възможностите на електронната война в космическото пространство, повишаване на стабилността на националните комуникационни системи и развиване на способности за побеждаване на обекти на наземна космическа инфраструктура на хипотетични противници.

Според докладите за изстрелване в космоса, в момента има над 2200 спътника в космическото пространство. Повече от 1000 от тях принадлежат на американски компании, държавни служби и научни институции, включително 189 военни космически кораба.

В момента Русия има в орбита повече от 160 спътника. Това число включва около 100 военни космически апарата.

За сравнение, орбиталната група на Китай в околоземни орбити в момента има повече от 320 спътника, включително 105 военни космически апарата. Китайските търговски спътници и космически апарати за наблюдение на повърхността на планетата (дистанционно наблюдение на Земята) също могат да бъдат използвани за военни цели.

Икономиката на Русия днес е по-малко зависима от космическата инфраструктура от колкото икономиката на Америка или Китай и, разбира се, по-малко зависима от колкото икономиката на Европа, пише Defense News. Въпреки това Русия се опитва да поддържа третата най-голяма орбитална група на космически кораби в света в работно състояние.

Няма официална информация за бюджета на руската военна космическа програма. Независимо от това, използвайки държавни отворени източници и финансови данни на държавната корпорация Роскосмос,, репортерите на Defense News изчислиха:

- Годишните разходи за развитие на руската военна орбитална група, ракети-носители и за осуществяване на изстрелване са приблизително 1 милиард долара.

Според Defense News разходите за руската космическа навигационна система ГЛОНАСС (в момента състояща се от 27 спътника) през 2019 г. възлизат на 437 милиона долара, а разходите за военния космически център Плесецк - поне 100 милиона долара годишно.

Всички тези усилия плюс разходите за обслужване на наземна космическа инфраструктура и разходи за персонал означават, че цената на руската военна космическа програма
е приблизително 1,6 милиарда долара.

Според Defense News, голяма част от военните орбитални групи за военни цели на Русия включват 51 космически комуникационни апарата с 16 подробни (оптоелектронни) разузнавателни спътника.Това значително се различава от орбиталните групи на САЩ, Китай и ЕС, където доминират спътници от всякакъв вид за наблюдение на земната повърхност (подробно фото-разузнаване (оптоелектронно), радио и радиотехническо разузнаване, дистанционно наблюдение на Земята).

Например в Съединените щати има 56 спътника за наблюдение на Земята и 49 комуникационни спътника, докато в Китай има 57 спътника от подобен тип и само три комуникационни спътника.

Поддържането в боеспособно състояние на руската орбитална групировка е ротация на космически кораби във връзка с периодичното изтичане на техния експлоатационен живот. През 2014-2016 г. Русия изстреля 22 военни спътника, но общият брой космически кораби в орбиталната група остана стабилен - приблизително 80-81 спътника. Това се дължи както на края на живота на космическия кораб в периода от 90-те до началото на 2000-те години, така и на отказите и прекратяването на експлоатацията на експериментални спътници с кратък живот

От 2017 г. насам Русия изстреля 26 военни спътника, а броят на космическите кораби в орбиталното съзвездие се увеличи до 105. Вероятно е жизненият цикъл на отделните руски спътници да се увеличи леко. Между другото,

животът на американските космически кораби е около два пъти по-дълъг от руския.

Русия се опитва да увеличи възможностите си в близкия космос. Това се отнася до въпросите на електронната война, радио и радио разузнаването, подобряване на стабилността на системите за контрол и комуникация. Развиват се и възможности за деактивиране на наземни съоръжения и космически инфраструктурни обекти на потенциални врагове.

С разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Русия наследи както обширна космическа инфраструктура, така и място сред световните космически сили.

Според някои показатели космическата активност на Русия е дори значително по-висока от тази на Съветския съюз, който преди разпадането изстреля в орбита повече полезни товари от всички останали страни, взети заедно.

След приключването на програмата за космически совалки през 2011 г. Русия достави 53 международни космонавти на Международната космическа станция (МКС), включително 34 американски астронавти.

Според одобрените бюджетни документи от 2018 г. при доставката на астронавти на МКС цената на полет за един човек е повече от 80 млн. Долара. Приходите от тази космическа дейност представляват 17% от годишния бюджет на Роскосмос.

През последните десетилетия НАСА имаше много амбициозни планове да създаде американски ракети-носители, способни да доставят своите астронавти на МКС, намалявайки зависимостта на Съединените щати от руския ракетен носител "Союз".

Първият полетен тест на космическия кораб на космически кораб SpaceX Dragon се очаква по-късно тази година. Той ще бъде реализиран като част от програма за създаване на комерсиални космически кораби в Съединените щати. След успешното приключване на тестовете SpaceX Dragon, корпорацията Роскосмос скоро може да има много по-малък брой клиенти за полети в космоса в сравнение с минали десетилетия, сочи доклад на американския Център за стратегически и международни изследвания.

Въпреки напрегнатата световна ситуация през последните години, в доклада на CSIS се подчертава, Русия е установила силни международни космически партньорства в космическата сфера в допълнение към задълженията си по споразумението ISS. Например:

От 2011 г. Русия използва космическия център в Гвиана, европейски космодрум, разположен близо до град Куру във Френска Гвиана (департамент на Франция в Южна Америка). Разположението му в близост до екватора осигурява 15% предимство в полезния товар в сравнение с изстрелванията на изток от американския космодрум на нос Канаверал и 40% при изстрелвания от космодрума Байконур.

Това прави Русия единствената страна в света, която изстрелва своя ракета-носител от космически център, управляван от друга космическа агенция.

Русия също изрази интерес да продължи партньорството със САЩ след края на живота на МКС. Въпреки това, независимо от значителните постижения, руската космическа индустрия страда от сериозни корупционни скандали.

През 2018 г. Разследващият комитет на Русия установи, че случаите на злоупотреби и измами в космическата и отбранителната промишленост на страната достигат 1 милиард долара.

Роскосмос е особено загрижен за корупцията. Миналата година висш служител на държавна корпорация, който вероятно беше свързан със схемата за вътрешни кражби, докато беше под разследване, избяга от страната в Европа.

През същата 2019 г. 58 души бяха осъдени на различни срокове на лишаване от свобода, след като 172 милиона долара бяха откраднати от космодрома Восточный в руския Далечен Изток. Към ноември 2019 г. е върната само част от загубените пари. На въпрос за корупцията в Роскосмос, ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин отговори: "Краят не се вижда".

В светлината на тези проблеми Роскосмос обяви планове за полети за следващото десетилетие. В презентация за студенти от Московския държавен университет през май 2019 г. ръководителят на Роскосмос обяви, че планира да инвестира сериозно в разработването на нов пилотиран космически кораб, както и създаване на нова тежка ракета-носител и дори да достави астронавти на Луната до 2030 г.

Мащабът на предстоящите мисии почти сигурно ще изисква страната да увеличи бюджета си за космически дейности, което вероятно ще постави държавната корпорация Роскосмос в конфликт с други приоритети на федералните разходи, смята Центърът за стратегически и международни изследвания на САЩ.

Източник: Газета.Ru Снимка: gizmodo.co.uk
Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker