Противоспътникова ракета "Контакт" от клас въздух-космос.

Pan.bg 07 апр 2020 | 23:27 views (2520) commentaries(0)
img
pan.bg


Стартът на програма за разработване на ракета въздух-космос води началото си от 1978 г. в СССР. Ракетата "Контакт" се закрепва върху корпуса на самолета МиГ-31Д, отделя се от самолета и се насочва към целта по команда на РЛС.

Ракетата "Контакт" има три степени, маса 4500 кг и има бойна глава, способна да унищожи всеки съществуващ и перспективен спътник. Ролята на „артилериста“ за ракетата се изпълнява от радарната система "Крона", чиято задача е да следи спътниците и съответно да посочва целта. "Крона" следи хиляди спътници всеки ден.

Положението на спътника се определя с помощта на дециметрови вълни, след това се уточнява с помощта на сантиметрови вълни и вече се фиксира какъв вид обект е той. На последния етап се използва лазерен локатор, той изпраща лъч към открития обект, който се отразява обратно към специален фотометър. Така се определят точните координати на обекта и неговата форма.

За пускова площадка на ракета "Контакт" служи МиГ-31Д, модифициран специално за това . Ракетата е прикрепена отдолу на самолета. В това положение самолетът МиГ-31Д вдига ракетата до височина 18000 и със скорост 2800 км / ч ракетата се отделя от самолета и лети към целта.

Първите тестове на такива изстрелвания са извършени от самолет МиГ-31Д още в съветско време през 1987 г. Построен е един самолет, а след това и втори. Но разпадането на СССР не позволи програмата да се разгърне изцяло. Работата е спряна и 20 години по-късно е възобновена, това се случи през 2009 година.

През 2019 г. приключи работата по финализиране на радиолокационната система "Крона". През същата година са публикувани снимки на вече познатия самолет МиГ-31Д, върху който е монтирана ракетата въздух-космос "Контакт". Много скоро чакаме новини за успешни тестове на новото оръжие.

Източник: yandex.ru Снимка: aboutspacejornal.net

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker